Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Karin Erlandsson, Kaj Korkea-Aho och Kristina Carlson nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Från 2022
Fotocollage med författarna Karin Erlandsson, Kaj Korkea-Aho och Kristina Carlson.
Bildtext Karin Erlandsson, Kaj Korkea-Aho och Kristina Carlson är nominerade till Nordens mest prestigefyllda litteraturpris.
Bild: Marcus Boman, Niklas Sandström, Cata Portin.

Fjorton verk från hela Norden är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris år 2022 - bland dem Kaj Korkea-Ahos roman Röda rummet, Karin Erlandsson roman Hem och Kristina Carlsons roman Eunukki.

Nordiska rådets litteraturpris fyller 60 år i år. Sedan år 1962 har priset delats ut till ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska språken. Det kan vara en roman, ett drama, en diktsamling, en novellsamling eller en essäsamling som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav.

I år är sammanlagt fjorton romaner och diktsamlingar från samtliga länder och språkområden nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, och några genomgående teman är kärlek, makt och utanförskap.

Vem som tilldelas det prestigefyllda priset avslöjas den 1 november 2022 i Helsingfors. Priset är på 300 000 danska kronor, dvs. drygt 40 000 euro.

De nominerade från Finland är Kaj Korkea-Aho med romanen Röda rummet, en roman om makt, begär och tillit – samt sadomasochistiskt sex.

Läs en recension av Röda rummet.

Kristina Carlson är nominerad för romanen Eunukki, en berättelse som handlar om eunucken Wang Wei som tjänstgjorde vid det kinesiska hovet under Song-dynastin på 1100-talet.

Kristina Carlson har varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris en gång tidigare, år 2011 med romanen Herra Darwinin puutarhuri.

Ålands kandidat är Karin Erlandsson och romanen Hem, en berättelse i tio delar om kvinnor som levt på olika ställen på Åland under olika tider – från vikingatiden i Saltvik fram till Mariehamn i slutet av 2010-talet.

Läs en recension av Hem.

Karin Erlandsson har också varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris en gång tidigare, nämligen med debutromanen Minkriket år 2015. Hon har också varit nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris.

De övriga nominerade är:

Sverige:

Kerstin Ekman med romanen Löpa varg, samt Jesper Larsson med romanen Den dagen den sorgen.

Norge:

Inghill Johansen med romanen Dette er G och Linn Ullmann med romanen Jente, 1983.

Det samiska språkområdet:

Mary Ailonieida Sombán Mari med diktsamlingen Beaivváš mánát.

Danmark:

Solvej Balle med romanen Om udregning af rumfang (I, II og III) och Rakel Haslund-Gjerrild med romanen Adam i Paradis.

Färöarna:

Beinir Bergsson och diktsamlingen Sólgarðurin.

Grönland:

Jessie Kleemann med diktsamlingen Arkhticós Dolorôs.

Island:

Steinar Bragi med romanen Truflunin, och Elísabet Jökulsdóttir med romanen Aprílsólarkuldi.

Läs mer om priset och om tidigare års vinnare och nominerade här: www.norden.org/sv/litteraturpriset