Sanktionerna mot Ryssland mildare än väntat – men trots det är finländska företag oroliga, enligt experter
Sanktionerna mot Ryssland gör att finska aktörer som vill göra affärer i vårt östra grannland måste hålla tungan rätt i mun. Affärer med sanktionerade företag kan försätta dig själv på listan, konstaterar experter.
De sanktioner som EU, Storbritannien och USA införde på tisdagen var mildare än många hade trott. Sanktionerna riktades i huvudsak mot enskilda personer, företag och banker.
EU:s sanktioner berör 27 olika aktörer, samt 351 ledamöter av ryska parlamentets underhus duman. EU begränsar också rysk tillgång till den europeiska finansmarknaden, och förbjuder handel med de två östukrainska regionerna under separatistkontroll.
USA och Storbritanniens sanktioner var liknande. Samtidigt fortsätter tidigare sanktioner vara i kraft.
Sanktionerna möttes av kritik från flera håll för att ha varit svagare än väntat.
Sanktioner mot Ryssland innebär att finländska företag som har verksamhet i eller som gör affärer med Ryssland måste vara vaksamma på sina affärskontakter.
East Office är en handelsorganisation som företräder flera stora, finska företags intressen i Ryssland. Sinikka Parviainen, sakkunnig på East Office, rekommenderar att man tar sanktionslistorna på allvar.
Att de var milda kunde man se i Ryssland där börskurserna steg efter att sanktionerna offentliggjordes
Det kan komma nya sanktioner, och det gäller att ha noggrann koll på vem man gör affärer med. Men just nu är finska företag oroliga snarare än i panik, enligt Parviainen. Sanktionerna var så pass mycket lindrigare än man i Ryssland befarade.
– Flera internationella analytiker överraskades av sanktionerna, de var ganska lätta i slutändan. Det kunde man också se i Ryssland där börskurserna steg efter att sanktionerna offentliggjordes, säger Parviainen.
Hon påpekar ändå att ytterligare sanktioner kan tillkomma om krisen eskalerar, och uppmanar de som vill göra affärer i eller med Ryssland till noggranna förberedelser. Om man gör affärer med en aktör som finns på sanktionslistorna riskerar man att själv hamna på listan, även om man är ett finskt företag.
"De kraftigaste sanktionerna lämnades i verktygslådan"
Efter att Ryssland ockuperade Krimhalvön 2014 infördes också sanktioner på bred front mot Ryssland. De hade varierande effekt, också på investeringslusten i Finland.
– Antalet företag som inleder affärer med Ryssland minskade, så lite har den ryska marknadens attraktionskraft falnat. Men samtidigt har man lärt sig att leva med sanktionerna, säger Sinikka Parviainen.
Petri Vuorio, direktör på Näringslivet EK och sakkunnig i Rysslandsaffärer, säger att de hårdaste sanktionerna som lanserades på tisdagen är de som berör enskilda personer. Det är helt enkelt inte bekvämt att få sina tillgångar frysta.
Kraftigare sanktioner, som att helt portförbjuda individer och företag från att göra affärer i väst, lämnade västländerna fortfarande i verktygslådan, konstaterar Vuorio till Yle Uutiset.
Men om situationen i Ukraina eskalerar kan hårdare sanktioner vara att vänta.
– Finanssektorn och större banker kan sanktioneras hårdare, och större affärsmän kan drabbas. USA har också hotat med förbud på export av till exempel teknologi till Ryssland, säger Vuorio.
Jokerit i blickfånget
Som oftast då sanktioner mot Ryssland och konflikter mellan Ryssland och väst är på tapeten har medier också lyft upp ishockeyklubben Jokerit och dess hemmastadion Helsingforsarenan som exempel på finska företag med konkreta kopplingar till sanktionerna.
Jokerits supporterförening krävde på tisdagen att klubben drar sig ur den ryska ligan KHL. Huvudägaren Jari Kurri svarade till MTV Uutiset att det inte kommer att ske.
Orsaken är att båda två har konkreta kopplingar till Ryssland – Jokerit ägs till 40 procent av ryska bolaget Nornilsks dotterbolag i Finland.
Samtidigt ligger så gott som all makt i företaget bakom Helsingforsarenan hos företaget Arena Events, vars ordförande är den finsk-ryska affärsmännen Roman Rotenberg. Också pappan Boris, farbrodern Arkadij och kusinen Igor Rotenberg har haft kopplingar till Helsingforsarenan och Jokerit, och hela kvartetten finns på västländernas sanktionslistor.
Arkadij och Boris Rotenberg är Vladimir Putins nära vänner, sedan ungdomen då de var medlemmar i samma judoklubb. En annan av Putins nära vänner, affärsmannen Gennadij Timtjenko, ägde tillsammans med familjen Rotenberg Jokerit i några år mellan 2013 och 2019.
Timtjenko, Boris Rotenberg och Roman Rotenberg har både finskt och ryskt medborgarskap. De äldre Rotenbergarna och Timtjenko har varit med på sanktionslistorna sedan invasionen av Krim 2014.
De har också figurerat i stora dataläckor som Panamapappren och Pandorapappren.
De sanktioner som Storbritannien införde på tisdagen riktar sig mot fem banker och tre privatpersoner. Privatpersonerna är Gennadij Timtjenko, Boris Rotenberg och Igor Rotenberg.
Experter som Kauppalehti har talat med tror ändå inte att de nu aktuella sanktionerna har en direkt inverkan på vare sig Helsingforsarenan eller Jokerit.