Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ukrainakrisen skapar oro bland finländska jordbrukare: "Det blir ingen produktion om vi inte har folk"

Uppdaterad 24.02.2022 13:04.
En man mössa och glasögon står i ett vinterlandskap.
Bildtext Anders Lång behöver ungefär 200 säsongsarbetare för att klara av verksamheten.
Bild: Juho Teir / Yle

En stor del av säsongsarbetarna som kommer till Finland är från Ukraina. Hur det blir med den arbetskraften i år är osäkert på grund av läget i Ukraina.

Anders Långs bärodlingar i Pörtom i Närpes är ännu täckta av snö, men redan i april är det tänkt att det förberedande arbetet kan inledas. Utan arbetskraft kan det dock inte ske och just nu är läget ovisst.

En stor del av säsongsarbetarna som Lång anlitar är ukrainska och krisen i Ukraina kan innebära att Lång blir utan arbetare i år.

– Klart vi är oroliga och det som har hänt under de senaste dygnen är klart oroväckande. Det kan vara att de stänger gränserna för att de behöver sitt folk om det blir någon eventuell krigshandling, säger Lång.

Enligt Lång är ukrainsk arbetskraft det enda alternativet för dem. Det är för sent att försöka få ersättande arbetskraft någon annanstans ifrån och inhemsk arbetskraft finns inte heller att tillgå.

– Branschen försökte göra något av det 2020, men det var väldigt marginella resultat man fick av det. Det finns helt enkelt inte arbetskraft här, man kan inte bygga på det.

En man står intill en rad med hallonbuskar. Det är rejält med snö på marken.
Bildtext Anders Lång odlar hallon och jordgubbar. Från och med mitten av april behöver han arbetskraft.
Bild: Juho Teir / Yle

Det är inte enbart i år som man tvingats leva i ovisshet då det gäller tillgången till utländsk arbetskraft. År 2020 när coronan slog till var det också stor oro bland jordbrukare, men läget är annorlunda nu.

– Den här krisen är ganska öppen. Coronan gick på sitt vis och vi hade våra instruktioner och jobbade framåt mot gemensamma mål. Nu har vi lite mer diffusare läge, vi vet inte hur en krigshandling går till och vad den medför. Det är helt ovisst.

Lång: En nationell katastrof

Anders Lång brukar normalt behöva kring 200 arbetare och i Finland är behovet kring 15 000 utländska säsongsarbetare årligen. De flesta kommer från Ukraina, så krisen i Ukraina har inte enbart konsekvenser för Lång.

– Katastrofen är nog nationell. Det gäller hela livsmedelsförsörjningen mer eller mindre. Dessutom är jordbruket och livsmedelsproduktionen något försvagad från förr på grund av lönsamhetskrisen vi ligger i nu. Det här på köpet skulle nog ha vissa konsekvenser, det är helt säkert.

För Lång skulle konsekvenserna vara en utebliven skörd.

– Det blir ingen produktion om vi inte har folk, det är helt klart, men det vi funderar på är hur vi ska hantera och ta vara på odlingarna för kommande år. Det kräver en hel insats att sköta ogräs och överlag skötsel av landen.

När behöver ni senast få veta hur det blir med säsongsarbetarna?

– Vi behöver veta den 10 april om första vårgruppen och ungefär månadsskiftet maj-juni måste vi få veta något om skördegruppen. Det är deadlinen.