Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Coronaläget vid serviceboendet Gråberg i Lovisa har förvärrats – 31 personer har nu insjuknat i covid-19

En äldre person läser en tidning
Bildtext Boende på Gråberg i Lovisa tillbringar dagarna i egna rum för att skydda sig själva och andra mot coronaviruset. Illustrerande arkivbild.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Antalet insjuknade på Det goda livets hus Gråberg i Lovisa fortsätter stiga. Antalet anställda och boende som har insjuknat i covid-19 är nu uppe i 31 personer. De första börjar dock tillfriskna.

Trots att alla boende tillbringat tiden i egna rum och det råder strikt besöksförbud har man inte lyckats få bukt på coronavirussmittans spridning i serviceboendet Gråberg i Lovisa.

På tisdagen (22.2) hade antalet smittade stigit till 25 personer och ett dygn senare är de uppe i 31 personer.

– Tyvärr har det inte lugnat sig. I dag har vi fått ännu flera fall så nu pratar vi om över 30 personer sammanlagt. Mer än en tredjedel av serviceboendets äldre har nu tyvärr smittats, säger grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.

Mediciner hjälper mot symptomen

Vid serviceboendet fortsätter man med de åtgärder som infördes redan förra veckan.

– Det vi försöker är att boende håller avstånd till varandra genom att vara i egna rum, oberoende om man är frisk eller inte. Och så centraliserar vid vården så att alla vet vem som sköter om vem. Det är lite ledsamt att bara få vara i eget rum, men det är det vi kan göra just nu, säger Schröder.

En av de boende avled i sviterna av covid-19 under veckoslutet, men de första som insjuknade för en dryg vecka sedan har redan börjat tillfriskna.

– Symptomen som de har haft är feber, hosta och snuva. De har också haft värk i benen och musklerna och en del har haft problem med andningen. Läkarna har gett de mediciner som behövts och de som har haft andnöd har fått syre, säger Schröder.

Ingen har hittills behövt sjukhusvård, vilket betyder att alla som insjuknat har kunnat vara kvar på serviceboendet.

Personalen hjälper varandra

Då ett tiotal vårdare nu är sjukskrivna börjar personalbristen bli mycket påtaglig.

Utbrottet på Gråberg har samtidigt svetsat samman grundtrygghetscentralens medarbetare så att flera enheter hjälper till där de kan och det behövs.

– Personalen har gjort långa dagar, men nu får vi hjälp på veckoslutet från andra enheter inom åldringsvården och avdelningar. Gråbergs egen personal får nu vila och samla krafter för att orka vidare, säger Schröder.

Vårdare som inte har möjlighet att arbeta i serviceboendet, till exempel hemhjälpen, har istället kört skyddsutrustning till Gråberg.

Sjukskötare från akutmottagningen har tagit prover så att husets egen vårdpersonal har kunnat sköta sina ordinarie uppgifter.

– Vi är stolta över hur flexibla våra vårdare är och fast de är trötta så försöker de göra sitt bästa, säger Carita Schröder.