Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Purmo skola i Pedersöre spelade in film om skoldagen – vill berätta för föräldrar och politiker om vad som händer i skolan

Två kvinnliga skolelever och två vuxna kvinnor står framför en svart vägg.
Bildtext Skådespelarna Elsa Djupsjöbacka och Elli Riitijoki, regissören Evelina Lindahl och projektledaren Eva Åstrand var taggade inför premiären.
Bild: Jakob Lillas / Yle

På onsdagen var det premiär för filmen om Moxis skoldag som elever i Purmo skola i Pedersöre spelat in. Genom filmen ska både vårdnadshavare, lärarstuderande och politiker få en inblick i vardagen i skolan.

Onsdagen var ingen vanlig dag för eleverna i Purmo skola. Istället för att gå till vanliga lektioner firades filmpremiär med popcorn, frukt och godis.

Det är fråga om en film som skoleleverna gjort i samarbete med Centret för livslångt lärande, CLL. Den är en del av projektet Hållbar kommunikation.

I filmen kan man följa Moxi under hennes skoldag.

Elli Riitijoki och Elsa Djupsjöbacka som båda medverkar i filmen fanns på plats i Purmo skola, fast de redan hunnit börja högstadiet i Bennäs. Hittills har de bara sett bloopers, alltså filmklipp på sådant som gått fel under inspelningen.

Det var kul att prova på något nytt som man inte gjort förr

― Elli Riitijoki

Nu fick de se filmen, och sig själva, på vita duken för första gången.

– Det var kul att prova på något nytt som man inte gjort förr. Och så var det också roligt att filma i både Purmo och Replot, säger Elli.

– Jag förväntar mig att det blev en bra film, säger Elsa.

Tittaren får välja själv

Filmen handlar om en flicka som har svårt att koncentrera sig i skolan. Hon gestaltas av Elsa, och Elli spelar hennes syster. Elli berättar att tittarna får vara med och lösa hennes problem.

Filmen har översatts till sju språk, bland annat till finska, ryska och vietnamesiska, de språk som är vanligaste hemspråk för elever i landet.

Filmen kommer att visas i för lärarstuderande, lärare och föräldrar.

– Det är härligt att filmen nu blir offentlig och att vi kan börja bjuda ut den till andra skolor, regissören Evelina Lindahl på CLL.

Lindahl säger att det varit ett spännande projekt, som dessutom råkade sammanfalla med pandemin. Det ställde till med en del problem eftersom en stor projektgrupp, hela Purmo skola har och flera vuxna skådespelare samarbetat kring filmen.

– Visst har pandemin satt lite käppar i hjulet för oss, men filmen har blivit möjlig tack vare Purmo skola och Pedersöre kommun, säger Lindahl.

Skolbyggnad i vintermiljö.
Bildtext Purmo skola i Pedersöre.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Hållbar kommunikation från norr till söder

Projektledaren Eva Åstrand på CLL har hållit i alla trådar i projektet. Hon berättar att Hållbar kommunikation är ett stort projekt som Utbildningsstyrelsen finansierar.

Och CLL är med och förverkligar projektet i skolor från Kristinestad till Karleby.

– Vår uppgift är att lyfta fram allt det goda arbete som görs i skolorna i dag, hur mångfacetterad skolan är och vad som händer i under skoldagen, säger Åstrand.

Filmen visar situationer som kan uppstå och presentera de vuxna som jobbar i skolan och vilka uppgifter de har.

Vår uppgift är att lyfta fram allt det goda arbete som görs i skolorna i dag, hur mångfacetterad skolan är och vad som händer i under skoldagen

― Eva Åstrand, projektledare

Vänder sig till vårdnadshavarna

I filmen får man också möta en lite uppgiven vårdnadshavare som är orolig över sitt barn.

Åstrand säger att tanken är att väcka tankar, känslor, diskussion och opinion och vår största målgrupp är vårdnadshavare.

– Men vi vill också gärna nå politiker och visst vore det fint om vi kunde öka kännedomen om vardagen i skolan och ge några aha-upplevelser, säger Åstrand.

Åstrand säger att man under projektet sår små frön här och där och man har också utbildat kommunikationsmentorer. Målet är att lyfta fram betydelsen av kommunikation och olika sätt att kommunicera i skolan och med skolan.

– Vi har också frågat vårdnadshavarna hur de uppfattar kommunikationen med skolan, säger Åstrand.

Filmen finns tillgänglig för alla på Youtube. Filmen är interaktiv. Det betyder att tittaren själv får göra egna val. Man börjar med det första filmklippet som heter Moxis skoldag