Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morgonkollen: Ryssland har inlett militär operation i Ukraina och tre andra nyheter den här morgonen

Uppdaterad 24.02.2022 08:46.
President Vladimir Putin håller tv-tal.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin meddelade under torsdagsmorgonen att Ryssland inleder en militär operation i östra Ukraina.
Bild: Aleksey Nikolskyi / EPA

God morgon! Här får du en dukning färska nyheter för den här torsdagsmorgonen.

Krisen i Ukraina: Ryssland inleder militär operation

Rysslands president Vladimir Putin meddelar att Ryssland inleder en militär operation i östra Ukraina, på grund av militära hot från Ukraina.

Putin varnade också andra länder för att blanda sig i Rysslands åtgärder. En sådan inblandning kunde leda till konsekvenser som de aldrig har skådat, sa Putin.

Samtidigt förekommer rapporter om explosioner i bland annat Ukrainas huvudstad Kiev och Ukrainas största stad Charkiv.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har fördömt den ryska operationen och FN:s generalsekreterare Antonio Guterres vädjar till Putin att dra tillbaka sina trupper och stoppa kriget.

Vi följer med läget i realtid här.

Ukrainas ambassadör i FN:s säkerhetsråd.
Bildtext Ukrainas ambassadör i FN talar i telefon efter krismöte i säkerhetsrådet.
Bild: Jason Szenes / EPA

Finländska jordbrukare oroade över Ukrainakrisen

I Finland är behovet kring 15 000 utländska säsongsarbetare årligen. De flesta kommer från Ukraina och på grund av läget där är det oklart hur det blir med arbetskraften i år.

Jordbrukaren Anders Lång i Pörtom i Närpes brukar själv normalt behöva kring 200 säsongsarbetare.

En man står intill en rad med hallonbuskar. Det är rejält med snö på marken.
Bildtext Bärodlaren Anders Lång har ett stort behov av ukrainsk säsongsarbetskraft.
Bild: Juho Teir / Yle

– Klart vi är oroliga och det som har hänt under de senaste dygnen är klart oroväckande. Det kan vara att de stänger gränserna för att de behöver sitt folk om det blir någon eventuell krigshandling, säger Lång.

Enligt Lång är ukrainsk arbetskraft det enda alternativet för dem. Det är för sent att försöka få ersättande arbetskraft någon annanstans ifrån och inhemsk arbetskraft finns inte heller att tillgå.

Nytt coronavaccin med traditionell teknik kan locka fler att vaccinera sig mot covid-19

Ett coronavaccin av företaget Novavax kommer till Finland den här veckan. Det är ett proteinbaserat vaccin som färdigt innehåller delar av coronaviruset, specifikt dess spikprotein.

Myndigheternas förhoppning är att personer som varit tveksamma eller skeptiska till de tidigare coronavaccinerna ska vilja ta det här vaccinet.

– Vi tänkte att det här vaccinet till exempel skulle kunna vara ett populärt alternativ för de som inte har velat ta de coronavacciner som bygger på den moderna mRNA-tekniken, alltså Pfizers och Modernas vaccin, berättar Hanna Nohynek som är vaccinexpert och överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.

En sjukskötare håller i en dos av Novavax-coronaviruset samt en spruta.
Bildtext Novavax vaccin kan tas i bruk i Finland i början av mars.
Bild: AOP

Flera finländare har enligt Institutet för hälsa och välfärd meddelat att de gärna tar Novavax vaccin, i motsats till mRNA-vaccinerna. Vaccinationerna med Novavax vaccin kan inledas i början av mars.

Sverigefinländare hårt drabbade av coronapandemin

Den sverigefinska befolkningen drabbades hårt av covid-19. Gruppen hade nästan tre gånger så hög dödlighet som den övriga befolkningen och myndigheter kritiserades för att det saknades information på finska om viruset.

Samtidigt tillhör flera i den sverigefinska minoriteten olika riskgrupper - de är betydligt äldre än befolkningen i allmänhet och hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare i gruppen.

Sverigefinländaren Ida Vainionpää förlorade sin mamma Riitta Vainionpää i covid-19 våren 2021. Riitta Vainionpää insjuknade trots att hon isolerat sig under början av pandemin.

– Jag har tänkt ganska mycket på hur det hade varit om hon varit i Finland där restriktionerna var strängare. Hade hon ens blivit sjuk? Jag tror inte det, säger Ida Vainionpää.

Ida Vainionpää håller i en bild föreställande hennes mamma Riitta Vainionpää.
Bildtext Ida Vainionpääs mamma Riitta Vainonpää är en av många sverigefinländare som dött i covid-19.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Vädret

Landets västra och östra delar får molnigt och disigt väder, tidvis snöfall, blötsnö eller regn. Mot kvällen blir det uppehåll i Österbotten.

I landets norra del snöar det allmänt och lokalt är snöfallet ymnigt. Mot kvällen blir det uppehåll.

Dagstemperaturen är i dag mellan -1 och +4 grader i landets västra och östra delar, i norr från eftermiddagen mellan +2 och -3 grader, i norra Lappland 4-10 minusgrader.