Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenska Yles Rysslandsexpert: Putin har bestämt sig för att Ukraina nu ska förstöras

Uppdaterad 24.02.2022 14:09.
Kerstin Kronvall.
Bildtext Yles medarbetare och Rysslandsexpert Kerstin Kronvall.
Bild: Henrik Leppälä

Ryssland har förberett attacken väldigt noggrant, säger Svenska Yles medarbetare och Rysslandsexpert Kerstin Kronvall. Det handlar om en fullskalig invasion och krigshandlingar där människor dödas.

Rysslands försvarsministerium fortsätter att förneka att man har attackerat ukrainska städer, utan påstår att det handlar om att man riktat sig in på militära mål. Det här är typisk krigsretorik och krigslögner, säger Svenska Yles medarbetare och Rysslandsexpert Kerstin Kronvall.

– Det handlar i själva verket om en fullskalig invasion och krigshandlingar som medför att människor dödas. Inte bara militära, utan också civila. Men ett krig inleds alltid med att sanningen förlorar.

Enligt Kronvall är det uppenbart att Rysslands mål är att förstöra Ukraina som en självständig stat och försöka ta över makten i landet med över 40 miljoner invånare.

– Det är helt tydligt att president Putin har bestämt sig för att nu ska detta land förstöras, säger hon.

Ihmiset suojaavat metroasemalla ilmahyökkäyshälytyksen aikana.

Ukrainarapporteringen från 2022

Från och med början av 2023 sker rapporteringen i en ny artikel.

Det har i dag också rapporterats om explosioner på den ryska sidan. Kronvall säger att det eventuellt kan handla om någon slags skenmanöver, men understryker också att Ukraina givetvis försvarar sig.

– Vi vet att Ukrainas försvar är mycket, mycket starkare nu än 2014 då Ryssland inledde det här kriget, som nu eskalerar. Det är klart att det också kommer att innebära försvarsattacker mot de ryska styrkorna.

Kronvall påminner också om att Ryssland hela veckan kommit med falska nyheter om attacker mot Ryssland.

– Just nu finns det inte hemskt stor orsak att tro särskilt mycket på det som berättas från rysk sida.

Attacken noggrant förberedd

Hur väntat var det att Ryssland invaderar Ukraina just vid den här tidpunkten? Det beror på när man började vänta, säger Kronvall.

– Vi har sett den här eskaleringen sedan i höstas, då truppkoncentrationerna runt den ukrainska gränsen började.

Enligt Kronvall har det också länge pågått en diplomatisk långdans, där Ryssland gång på gång förnedrat västerländska statsledare, ministrar och presidenter som försökt föra förhandlingar med Ryssland.

Den här veckan har världen följt med den förfärliga utveckling som började i måndags, då Ryssland erkände de så kallade folkrepublikerna i Donetsk och Luhansk i Ukraina.

Att president Putins tal från i morse visat sig vara bandat på förhand visar också att Ryssland förberett attacken väldigt noggrant, säger Kronvall.

– Orsaken till att attacken började i dag och inte i går är att man i går firade fosterlandsförsvararnas dag, vilket betyder att alla militärer festade och firade.