Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny vändning kring fallet gällande Åbojuristen som försvann för närmare 30 år sedan – fallet återupptas av tingsrätten

Från 2022
Bild på juristen Ilpo Härmäläinen, som försvann år 1994.
Bildtext Juristen Ilpo Härmäläinen försvann i Åbo sommaren 1994.
Bild: Riikka Tähtinen / Yle

Utredningarna kring Ilpo Härmäläinen, som försvann i Åbo för närmare 30 år sedan har fått en ny vändning. Centralkriminalpolisen utreder nya uppgifter, som åklagaren har fått.

Härmäläinen försvann i Åbo sommaren 1994 och en man står åtalad i Egentliga Finlands tingsrätt för att ha mördat honom.

Centralkriminalpolisen har inlett nya utredningar kring fallet på åklagarens begäran, då det har framkommit ny information, skriver Yle Uutiset.

Den åtalade mannens exfru har i tilläggsförhör berättat att ankaret i den åtalades båt försvann ungefär samma tid som Härmäläinen försvann. Åklagaren och polisen misstänker nu att ankaret användes för att sänka Härmäläinens kropp i havet.

Domen ges inte i början av mars

Enligt åklagaren träffades de två männen i Åbo centrum i augusti 1994 och körde sedan till ön Satava, där den åtalade hade en båtplats och en segelbåt. Enligt åklagaren har den åtalade dödat Härmäläinen ombord på båten och gjort sig av med kroppen.

Polisen har utfört dykningar på Erstan för att hitta kroppen. Enligt utredningsledaren, kriminalinspektör Aki Lahtinen fortsätter arbetet med att hitta Härmäläinens kropp och nya dykningar ska göras.

Polisen har ansett att Ilpo Härmäläinens försvinnande har att göra med en bedrägerihärva, som den åtalade dömdes för år 1996. Åklagaren yrkar på livstidsstraff för den åtalade. Han bestrider åtalen.

Det var meningen att domen skulle ges den 4 mars, men nu skjuts tidsplanen upp. Istället fortsätter behandlingen av fallet i tingsrätten den 2 mars.

Segelbåtens loggbok undersöks av polisen

Tilläggsutredningen inleddes då den åtalades exfru hittade segelbåtens loggbok. I loggboken finns uppgifter från sommaren 1994. Polisen har nu hand om loggboken.

Enligt loggboken var den åtalade och exfrun ute på en seglats helgen efter Härmäläinens försvinnande. Enligt exfrun hade den åtalade berättat att ankaret hade försvunnit och att det här diskuterades “någon fredag” i samband med en seglats.

Enligt exfruns minnesbilder kan det ha varit frågan om fredagen efter att Härmäläinen försvann, alltså den 5 augusti. Eftersom båten hade två ankare, så kunde paret åka ut på seglats som planerat.

Exfrun pratade också om ankarets försvinnande med de båtägare som hade sin båtplats intill parets. Ankarets försvinnande har ändå inte skrivits in i loggboken.

Den åtalade har bestridit uppgifterna under tilläggsförhören. Enligt honom har inget ankare försvunnit ur båten och saken har inte diskuterats.

Artikeln är en översättning av artikeln Yllätyskäänne Ilpo Härmäläisen murhatutkinnassa: Syytetyn ex-vaimo kertoi surmapaikaksi epäillyn veneen ankkurin katoamisesta – tapaus palaa käräjäsaliin skriven av Jesse Mäntysalo. Översättning av Nora Engström.