Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Tillgängligheten på Yle Arenan förbättras ytterligare – fler ljud- och textningsalternativ för tv-kanalernas direktsändningar

Från 2022
Vanhempi mies käyttää älypuhelinta pihalla.
Bildtext Egenskapen finns tillgänglig för de flesta nya Yle Arenan-applikationer och terminaler.
Bild: Laura Mainiemi / Yle

Fler ljud- och textningsalternativ för direktsända tv-sändningar på Yle Arenan i nya apparater.

Tidigare har refererat på finska och svenska sänts som parallella direktsändningar. Nu kan användaren i stället i en och samma direktsändning välja språk för referatet, ljudtextning eller syntolkning, i de fall där dessa erbjuds. Som svenskspråkig tittare kan du välja svenskt referat då det finns tillgängligt, och i fortsättningen kommer Yle Arenan ihåg valet automatiskt.

Utöver det här kan tittaren nu välja bland en rad olika textningsalternativ. Tidigare har Yle Arenan endast erbjudit översättningstextning till tv-kanalernas direktsändningar på Arenan, men nu går det även att välja programtextning, dvs. textning av programmet till samma språk som talas i sändningen.

“Det här är en teknisk förbättring vi väntat på länge och som jag tror Arenans användare kommer att uppskatta. Hittills har du på förhand behövt veta vilken sändning du ska klicka igång för att få ett svenskt referat, nu finns alla ljudalternativ på ett och samma ställe”, säger Gitte Laurell, chef för Yle Arenan.

Förändringen förbättrar avsevärt tillgängligheten för tv-kanalernas direktsändningar på Yle Arenan. Programtextning gör det lättare särskilt för personer med nedsatt hörsel, medan ljudtextning och syntolkning främst underlättar för personer med nedsatt syn.

“Tack vare förändringen kan nu även de finländare som tidigare inte kunnat ta del av tv-kanalernas direktsändningar via Yle Arenan nu ta del av innehållet. Det här förbättrar avsevärt jämlikheten i fråga om medieanvändning”, konstaterar Minna Pöntys, tillgänglighetsansvarig vid Yle.

De nya funktionerna finns tillgängliga i de nyaste Arenan-apparna i nya apparater. Bland annat en del äldre smart-tv-apparater kan inte hantera så kallad multiaudio. För de här apparaterna erbjuder Yle fortsättningsvis skilda streamar på svenska.

På andra språk