Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fortsatt vandalism vid Bläsnäs badstrand gör invånarna otrygga – staden överväger åtgärder

Från 2022
Uppdaterad 30.05.2022 10:36.
Graffiti vid Bläsnäs badstrand.
Bildtext Vilda fester lämnar efter sig glasskärvor och graffiti på Bläsnäs badstrand.
Bild: David Fagerudd / Yle

Under natten till torsdagen gick det vilt till på Bläsnäs badstrand då ungdomar firade våren med att lämna efter sig graffiti och glassplitter. Trots otaliga försök har grannskapet inte lyckats med att få stopp på vandalismen.

Daniel Rego har bott i närheten av badstranden i fyra år. Tidigare brukade han ta itu med stökiga ungdomar i grannskapet personligen, men på sistone har han slutat med det.

När han hörde om att stranden nu har glassplitter gick hans tankar genast till de barnfamiljer som tycker om att vistas på stranden.

– Jag har själv barnbarn och det här betyder att stranden blir helt obrukbar för familjer och barn. Vad är poängen med det? Det är det dummaste jag kan tänka mig, säger Rego. Situationen är verkligen irriterande eftersom det här uttryckligen ska vara en strand där familjer och barn kan trivas.

Varningsskylt vid Bläsnäs badstrand. Texten lyder: OBS! Det kan finnas glas på stranden!
Bildtext Vid stranden har Pargas stad placerat ut en skylt som varnar för glassplitter.
Bild: David Fagerudd / Yle

Liknande vandalism har skett tidigare vid stranden, men Rego berättar att detta var första gången som graffiti förekommit på platsen.

– Det förvånade mig lite. Sådant här är hur som helst mycket vanligt för årstiden. Förra natten var det mycket oljud i området ända in på småtimmarna, säger Rego. Förut ringde jag polisen och talade själv med ungdomarna. Jag är ingen ung kille mera så nu är jag lite obekväm med att göra sådant.

Rego säger att han inte är en person som är rädd för konfrontationer, men nuförtiden vill han inte bråka med någon.

Daniel Rego står på sin bakgård med armarna i kors.
Bildtext Daniel Rego säger att han känner sig otrygg i sitt grannskap.
Bild: David Fagerudd / Yle

Orsaken till varför ungdomarna väljer att vistas just vid badstranden är inte den vackra naturen, säger Daniel Rego.

– Här kan de göra som de vill och inte möta några konsekvenser över huvud taget. När man försöker ringa polisen om saken så kommer de inte, punkt slut. Alla här i trakten har tagit kontakt med myndigheterna och dessutom gett idéer över hur man kunde åtgärda problemet, men inget har hänt.

Tomburkar och skräp på Bläsnäs badbrygga.
Bildtext På morgonen den 26 maj kunde man hitta en hel potpurri av skräp vid badstranden. Bilden är tagen av en läsare.
Bild: Privat

Daniel Rego säger att den solidaritet som brukade finnas i grannskapet har försvagats på sistone.

– Gemensamt skulle vi kanske kunna påverka beslutsfattandet, men nu har folk börjat ge upp med att den här situationen någonsin ska ordna sig. De säger "vad kan vi göra?" och det är trist.

Staden måste väga sina alternativ

Annette Backholm är parkmästare för Pargas stad och berättar att staden nu måste se över de alternativ som finns för att öka övervakningen av Bläsnäs badstrand.

– Det första alternativet är säkert att ta i bruk övervakningskameror. För min del är det här första gången som jag får anmälning om vandalism på badstranden. Eftersom badsäsongen inte är i full gång ännu så är övervakningen just nu väldigt begränsad, säger Backholm.

Graffiti på brygga vid Bläsnäs badstrand.
Bildtext Graffiti kan ännu spanas in vid Bläsnäs badbrygga. Konstverken måste slipas bort av stadens arbetare.
Bild: David Fagerudd / Yle

På badstranden ordnas mycket program med exempelvis simskolor. Backholm säger att stranden är relativt säker för tillfället.

– Vi måste få stranden städad för att få bort det minsta glassplittret nära bryggan. Så länge inget annat händer så borde stranden ändå vara rätt så säker. Det återstår att se hur mycket vi måste göra åt stranden. I värsta fall måste vi skrapa bort ett lager av sand för att säkert få bort allt glas, säger Backholm.

Dykningar ska också göras innan badsäsongen kommer igång.

Annette Backholm håller en handfull glasskärvor från Bläsnäs badstrand.
Bildtext Annette Backholm visar i bilden upp en näve glasspitter hon hittat på stranden.
Bild: Privat

Graffitin som finns runt om badstranden förorsakar visserligen ingen omedelbar fara, men också den för med sig en del arbete.

– Vi kan inte använda helt vilka rengöringsmedel som helst med tanke på miljön. Målarfärgen måste alltså slipas bort, säger Backholm.

Enligt Annette Backholm kommer en polisanmälan att göras angående ärendet.

Vilda fester lämnar efter sig glasskärvor och graffiti på Bläsnäs badstrand - invånare vill ha stopp på ofoget

7:00