Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hur talar man med barn om kriget i Ukraina? Professorn och barnpsykoterapeuten Mirjam Kalland uppmanar till lugn

Från 2022
Skolbarn på gården.
Bildtext Barn behöver tala ut om sina tankar och rädslor som handlar om krig, säger professor Mirjam Kalland.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Att tala med barn om krig är inte en lätt sak. Mirjam Kalland säger att man som vuxen inte ska vädra den egna oron med barnen.

Mirjam Kalland är barnpsykoterapeut och professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors universitet. Hon är också ordförande för Mannerheims barnskyddsförbund.

Kalland säger att det är viktigt att vuxna kan hantera de egna känslorna när man samtalar med barn om läget i Ukraina. Beroende på utvecklingsnivån kan man låta barn berätta var de befinner sig tankemässigt och kunskapsmässigt.

– Man kan också fråga vad som oroar och då kan barnet uttrycka sig, säger hon.

Barn kan ha mycket olika tankar och frågor kring läget. Mirjam Kalland säger att man på ett lätt sätt kan förklara vad som är rätt eller fel och tala lugnt. Dessutom kan man säga att man kan vara trygg här i Finland.

– Man kan säga att världens ledare är oroliga och de samlas nu och funderar på hur de kan hjälpa Ukraina, säger Kalland.

Hon säger att det alltid är bra att börja med en fråga och på det sättet hålla sig till den information barnet redan har. Annars kan det finnas en risk att man presenterar information som barnet inte tidigare funderat på.

Mirjam Kalland säger att den egna oron inte ska vädras med barnen, utan med andra vuxna.

I många hem sitter man i dag och tittar på tv och surfar på nätet. Kan man ta med barnen och se på nyheterna tillsammans?

– Där måste man göra bedömningen om vad som är bra för barn och vad som skyddar deras mentala hälsa. Nyheterna är inte gjorda för barn, så det är bättre att vuxna tar till sig nyheterna och omformar dem till något man kan tala om med barnen, säger Mirjam Kalland.

Professor i småbarnspedagogik Mirjam Kalland ler mot kameran. Hon står utomhus på en bro.
Bildtext Mirjam Kalland är barnpsykoterapeut och professor i småbarnspedagogik vid Helsingfors Universitet.
Bild: Mirjam Kalland

Tonåringar har tillgång till information

När det handlar om äldre barn eller tonåringar, som själva kan söka upp och förstå händelser på ett annat sätt, rekommenderar Kalland att man igen hör sig för hur kunskapsläget är. Som vuxen kan man fråga hur mycket ämnet diskuterats i till exempel skolan.

– Diskutera med dem på en sådan nivå att de känner sig respekterade med tankarna, oron och kunskapen, säger hon.

Kalland säger också att man kan tala om källkritik, eftersom ryktesspridning och desinformation kan förekomma under krig.

– Men det kan vara bra att tonåringar får berätta om vad de hör och vilka rykten som går. Det ska man behandla med respekt, men man ska påminna om att allt man ser inte är sant, säger Mirjam Kalland.

Frågor man inte har svar på

Barn kan fråga om saker som vuxna inte har svaret på. Om man inte har svaret kan det också finns risk att det ökar barns oro. Mirjam Kalland säger att man då kan svara att vuxna heller inte vet varför och att man kanske vet mer i framtiden.

– Det finns helt enkelt saker i världen som vi vuxna inte förstår, säger hon.

Kalland anser att det är bra att hålla kvar de vardagliga rutinerna och inte låta vardagen förändras i och med kriget i Ukraina.

– Man går till butiken, lagar mat och gör andra saker man tänkt göra. Barnens perspektiv på tid är annat än vuxnas och barn mår bra om de mår bra i dag. Det är viktigt att ha trevliga saker att tänka på och se fram emot, säger Mirjam Kalland.

Skolans roll

I skolan kan man låta barnen diskutera och prata om sina känslor kring Ukraina innan undervisningen inleds, anser Mirjam Kalland.

– Annars kan de inte koncentrera sig. Efter att barnen fått reflektera tillsammans med lärare kan man ta itu med arbetet.

Också i skolan kan man följa samma principer som i hemmet, alltså bland annat att barnen berättar vad som bekymrar dem och att påminna om källkritiken. Även i skolan ska vardagen inte rubbas för mycket, säger Mirjam Kalland.

Hur kan oro och rädsla ta sig i uttryck hos barn i dessa lägen?

– Barn kan sova sämre, äta sämre eller verka rastlösa. Föräldrar brukar vara ganska bra på att se om något tynger barnen. Då kan man fråga vad det är som bekymrar, säger Kalland.

Det finns olika sätt att få hjälp som förälder, till exempel via hjälptelefoner. Kalland nämner Mannerheims barnskyddsförbunds föräldratelefoner, men påminner också om barn- och ungdomstelefonen.

Som vuxen är det viktigt att tala om sina bekymmer och funderingar med andra vuxna, säger Mirjam Kalland.

Svenska Yles Watt Nytt för barn svarar på frågor om Ukrainakrisen på Tiktok.