Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tryckeriteatern i Karis har gått från alternativ scen till regional institution – vemod och iver då Tryckis rivs och verksamheten flyttar till nya Fokus

Uppdaterad 28.02.2022 14:38.
Charlotta Eriksson, verksamhetsledare för Västra Nylands ungdomsring, Holger Wickström, kulturell eldsjäl i Karis & raseborg och teaterkillen Felix Lönnqvist säger adjo till gamla Tryckisteatern som rivs och välkommen till nya kulturhuset i Karis.
Bildtext Dags att ta farväl och välkomna nytt. Västnyländska ungdomsringens verksamhetsledare Charlotta Erksson, stjärnskottet Felix Lönnqvist och Tryckeritetaerns grundare Holger Wickström.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Mången ung västnylänning har funnit sin konstnärliga röst på Tryckeriteaterns scen i Karis sedan den grundades år 1995.

Nu stundar en ny era då gamla Tryckishuset snart skall rivas och verksamheten flytta till splitternya lokaler i kulturhuset nya Fokus två kvarter bort. Kansliet för Västnyländska ungdomsringen (VNUR) som administerar huset får en ny adress.

På Tryckis får alla blommor blomma

En av de unga scenkonstnärer som funnit sitt hemviste i Tryckis är Felix Lönnqvist, även sekreterare i Ungdomsringen.

– Det är nog väldigt tryggt och man känner genast att kulturlivet är starkt i västra Nyland när man kommer in här, det samma gäller kulturhuset Karelia i Ekenäs.

Felix är sin unga ålder till trots en riktig mångsysslare inom performativa konster och på det lokala kulturfältet.

Felix Lönnqvist från Raseborg känner sig hemma på Tryckeriteaterns scen i Karis.
Bildtext Felix Lönnqvist ser att kultur är viktigt för folks välmående.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Bland annat har han varit involverad i den finlandssvenska talangjakten Grand Beat och det var i de rullorna han hittade till Tryckeriteatern.

Han tycker att teatern gett honom goda möjligheter att utveckla sig själv och sina drömmar och att Tryckis är en plats där alla får vara sig själva.

Kulturen och scenkonsten erbjuder enligt honom ett mervärde.

– Kulturlivet och sådana här institutioner behövs för att människorna i den här bygden skall få något extra förutom vardagen.

Holger Wickström, en av Tryckeriteaterns grundare och något av den västnyländska kulturens "Grand Old Man" och multitaskare, kan inte annat än hålla med.

Kulturgurun Holger Wickström i Karis och unga skdespelaren Felix Lönnqvist i gamla Tryckeriteaterhuset som skall rivas och verksamheten flyttar till nya kulturhuset i centrum av Karis.
Bildtext Teaterflugan biter sig lätt fast då den kommer åt, konstaterar Holger Wickström och Felix Lönnqvist.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Det är ju lite så att när man blir teaterbiten så blir man lite tokig, det är en så stark och inspirerande sammanhållning, inflikar Holger Wickström.

Teatern lockade mer än gym och solarium

Men för att få en mer heltäckande bild av Tryckeriteaterns historia får vi backa bandet tillbaka till efterdyningarna av landets ekonomiska depression på 1990-talet.

Tryckeriteaterhuset i Karis centrum.
Bildtext Här fanns Karis Tryckeri i tidernas begynnelse då tryckpressarna ännu gick heta.
Bild: YLE / Pia Santonen

Då hade Ungdomsringen redan en längre tid varit på jakt efter ett ställe där de kunde sätta upp sina egna produktioner samt visa gästspel.

Bildtext Västnyländska ungdomsringen förknippas för många med Raseborgs sommarteater, men de står också bakom Tryckeriteatern och utgör en paraplyorganisation för västnyländska ungdomsföreningar.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Men eftersom det var ekonomiskt knappa tider, gick det lite trögt.

Tyvärr för tryckeriet men lyckligtvis för kulturen så visade sig det gamla talesättet "Den enes död, den andres bröd" stämma här.

Den traditionella tryckeribranschen gick nämligen genom stora strukturomvandlingar och år 1993 tystnade pressarna i Karis Tryckeri (filial till Ekenäs Tryckeri Ab) för gott.

Huset stod plötsligt tomt, på paradplats i Karis centrum, knutpunkt i Västnyland.

Platsförpackningar i taket på scenen i Tryckeriteatern i Karis.
Bildtext Tekniken för ljud och ljus har fått mycket beröm genom åren av gästspelande artister och grupper. Bilden från en av Hurja Piruettis produktioner 2019.
Bild: Magdalena Silin / Yle

Efter nedläggningen av boktryckeriet gjordes försök att driva gym och solarium i tegelbyggnaden i Karis kärna.

Folk var ändå inte så intresserade av att trimma musklerna på den tiden, vilket gynnade scenkonsten.

Karis Music Show ordnas 13-14 november 2014 på Tryckeriteatern
Bildtext Musiken vann över muskelbyggande.
Bild: Yle/ Lukas Lundin

– Den första stora produktionen, Maratondansen, var ju en enorm succé fast den som pjäs var ganska grym, minns Holger Wickström.

Stora scenen i Tryckeriteatern i Karis.
Bildtext Vy över scenen i Tryckeriteatern.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Efter det har otaliga teaterstycken, musikaler, monologer, sångföreställningar och dansuppträdanden lyst upp huvudscenen.

– Vi tänkte att om Teater Viirus kan skapa upplevelser i ett gammalt reningsverk på Råholmen i Helsingfors så kan vi inte vara sämre här i Karis, säger Holger Wickström.

Teatersalongen på Tryckis i Karis.
Bildtext Hållbarhetstänk. Stolarna i teatersalongen är återanvända - de mjuka blå fåtoljerna där publiken kan luta sig tillbaka härstammar från en biograf medan de mer ergonomiska stolarna i främsta raden köptes från ett konkursbo.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Det som i mitten av 1990-talet började som alternativ och kompletterande scen i regionen i dag är en institution som står på stabil finansiell grund.

Starka tillsammans

Nya Fokus, som så småningom skall stå klart, kommer att kunna inhysa många olika kulturaktörer, inte bara Tryckeriteatern och Luckan.

Men så har det i praktiken varit också i gamla Tryckishuset. Dörren har stått öppen alla kulturutövare och -älskare.

Tryckeriteatern i Karis 22.2.2022. Karis Tryckeris btyggnad skall rivas och verksamheten flyttas till kulturhuset nya Fokus i sommar.
Bildtext Karis Tryckeri verkade i denna industribyggnad fram till 1993, två år senare flyttade teatern in och 1996 hade pjäsen Maratondansen premiär.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Tryckeriteatern har under hela sin verksamma tid varit bra på att samarbeta med andra. Bland andra var Lärkkulla folkakademi med och förverkligade den första publikmagneten.

En annan långvarig, likvärdig samarbetspartner är Västra Nylands Folkhögskola, VNF.

Vettigare att bygga nytt än att sanera gammalt

Men allting har sin tid och Svenska Kulturfonden, som är Tryckeriteaterns viktigaste finansiär, började för några år sedan syna före detta Karis Tryckeris fastighet i sömmarna.

Illustration på byggnader sedda ovanifrån.
Bildtext Det nya kulturhuset Fokus i Karis centrum ersätter gamla Fokusbygganden och Karis Tryckeris tegelbunker så att verksamheten blir kvar i centrum.
Bild: Ahlman Arkkitehdit Arkitekter Ab / Tietoa Finland Oy

– Kulturfonden är mycket mån om att lokalerna skall vara ändamålsenliga och i gott skick och efter att ha gjort en konditionsgranskning av Tryckishuset så hade man att välja mellan att renovera nuvarande fastighet för miljonbelopp eller bygga nytt med staden som delfinansiär, berättar Wickström.

Det stannade för det senare. Utifrån en blandning av intern och extern finansiering får man helt enkelt mer.

Kulturhuset nya Fokus skall vara klart att ta i bruk sommaren 2022.

Ett eget hus planerat och byggt för att producera kultur

Charlotta Eriksson, heltidsanställd verksamhetsledare för Ungdomsringen, ser fram emot att få vara med och bygga upp verksamheten i det nya kulturhuset.

– De nya lokalerna är ju byggda helt och hållet med sikte på att där skall produceras kulturverksamhet, så det skall bli spännande.

Charlotta Eriksson, heltidsanställd verksamhetsledare vid Västnyländska Ungdomsringen.
Bildtext Charlotta Eriksson, kulturproducent och verksamhetsledare, har spännande utmaningar att se fram emot.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Hon säger att det finns planer på att i framtiden skapa mer innehåll på finska, så här långt har Ringen varit ganska förankrad i det svenskspråkiga.

Som ett slags “öppningserbjudande” kör man också med lockbetet Open Call, där de två vinnande bidragen får hyra in sig på scenen gratis ett par gånger.

Holger Wickström konstaterar att det nog känns lite vemodigt att en era tar slut, men att det är bra att en annan tar vid.

Den västnyländska kulturens Gudfader Holger Wickström i en vemodig tillbakablick på Tryckerteaterns historia.
Bildtext Den västnyländska kulturscenens gudfader Holger Wickström summerar med ett visst vemod Tryckeriteaterns historia så här långt. Men hoppas vara med på ett hörn "tills de bär ut mig."
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

– Det här är ju en gammal industribyggnad där vi kunnat härja ganska fritt, men det blir nog bra i det nya kulturhuset också.

I källaren i Karis Tryckeris hus finns också Teatergarderoben där man kan låna rekvisita för sina produktioner.

En hatt i rött, gult och blått. Sydd i filttyg. en hatt som narrar använde sig av i gamla hov. Elle jokrar.
Bildtext Sätter du upp en pjäs och behöver låna en huvudbonad? Eller ett smycke, eller en klänning? Då kan Teatergarderoben vara rätt plats.
Bild: Yle/ Tiina Grönroos

Den kommer att flytta med till nya Fokus, liksom föreningen Luckan och det ljus- och ljudteknikföretag som nu finns i huset som är utdömt.

“Sodankyläs gåva till Karis”

En långvarig samarbetspartner som Holger Wickström vill nämna är dansskolan Hurja Piruetti och dess grundare Katja Köngäs.

Katja Köngäs står med en stor pokal i händerna.
Bildtext Dansskolans grundare Katja Köngäs satte fart på kultfurfolkets påkar då hon flyttade till Karis på 1990-talet. Arkivbild från en prisutdelning år 2016.
Bild: Christopher Senn

Hon är uppvuxen i Sodankylä i Lappland och hennes flytt till Karis ser Wickström som en vitamininjektion till det västnyländska kulturlivet.

– Jag brukar säga att Katja är Sodankyläs gåva till Karis.

Skolans dansare har medverkat i mången produktion och deras egna föreställningar drog alltid fullt hus.

Stora scenen i Tryckeriteatern i Karis.
Bildtext Det är med ett visst vemod Charlotta Eriksson, Holger Wickström och Felix Lönnqvist betraktar sin scen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Lite för fullt ibland, medger Wickström och berättar att enligt bestämmelserna får Tryckishuset ta emot cirka 240 åskådare, men att Hurja Piruetti någon gång fyllde upp salen många gånger om.

– Men det var inga problem eftersom många i publiken var barn och inte tog mer plats än små skumsläckare, måttar han med händerna, men intygar att förseelserna är preskriberade sedan länge.

Artikeln rättad 28.2: Tryckeriteatern fick ta emot 240 personer, inte 400 som det först stod i artikeln.

Tryckeriteatern i Karis är en kulturinstitution i Raseborg - flyttar till ny scen då tegelbunkern rivs

8:37