Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo domkyrka ordnade bönestund för Ukraina: “Man kan tända ett ljus för människorna som vaknade upp till skräck och rädsla”

Från 2022
Uppdaterad 24.02.2022 19:22.
Bild av artaltavlan och mittgången i Åbo domkyrka.
Bildtext Dörrarna till Åbo domkyrka var öppna för en bönestund för fred på torsdagskvällen.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

I Åbo domkyrka ordnades en tvåspråkig bönestund på grund av händelserna i Ukraina. Kyrkan erbjuder samtalsstöd också under övriga tidpunkter.

På torsdag den 24 februari klockan 18 ordnade Åbo svenska församling och Åbo domkyrkoförsamling en tvåspråkig bönestund i domkyrkan till följd av händelserna i Ukraina.

Maria Wikstedt, församlingspastor vid Åbo svenska församling, säger att bönestunden är till för att den som vill ska kunna söka trygghet och tröst.

– Man kan komma för att be, tända ett ljus för fred och för människorna som lider och som vaknade upp till skräck och rädsla i Ukraina, säger Maria Wikstedt.

Efter bönestunden finns präster på plats som ordnar samtalsstöd främst på svenska och finska, men också på engelska. Kyrkan är öppen för alla som känner att de vill be och lugna ner sig.

– Man har möjlighet att prata om de känslor som Rysslands anfall i Ukraina och kriget väcker. Det är viktigt att inte vara ensam med sina tankar.

Kyrkan erbjuder alltid samtalsstöd

Bönestunden är ett konkret tillfälle för att få samlas och få diskutera känslorna som de aktuella händelserna i Ukraina väcker.

– Nu har Ryssland invaderat Ukraina och det är krig. Jag tror det väcker starka känslor i oss alla. Det är viktigt att man får träffa någon annan och artikulera sina känslor. Jag tror att det ger tröst åt oss, säger Maria Wikstedt.

Wikstedt påpekar att man alltid får ringa och ta kontakt med församlingens präster och personal. Kyrkan erbjuder både samtalstjänster per telefon eller via chatt.

Bild från kyrkobänkar med människor.
Bildtext Många sökte sig till Åbo domkyrka på torsdagskvällen.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

På torsdagskvällen klockan 19 ringde kyrkklockorna i hela landet för fred. Kyrkans bön är förutom för fred också till för solidaritet.

– Vi kan göra vårt allt genom att komma samman, vara tillsammans, prata om det. Vi kan be för fred och för solidariteten i framtiden, att ta emot människor som behöver vår hjälp helt konkret och öppna vårt land för sådana som behöver det.

Förutom bönestunden i Åbo domkyrka ordnades bönestunder klockan 19 i Martinskyrkan, Mikaelskyrkan, Kråkkärrets kyrka. I S:t Marie kyrka är prästen på plats mellan klockan 18 och 19.

I Henrikskyrkan och i Patis kyrka ordnas ingen bönestund ikväll, utan man hänvisar istället vidare till Åbo domkyrka.

Åbo domkyrka ordnar också bönestunder den trejde och tionde mars klockan 18.

Artikeln uppdaterades den 24 februari klockan 19.21 med bilder från domkyrkan.

Diskussion om artikeln