Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börsras i hela Europa – finländska ekonomer befarar recession

Från 2022
En börsmäklare vid Frankfurtbörsen.
Bildtext En börsmäklare i Frankfurt, där kurvan i bakgrunden visar torsdagens utveckling för det tyska DAX-indexet som liksom Helsingforsbörsen låg mer än 5 procent på minus.
Bild: Lehtikuva

Börserna i Europa har under torsdagen reagerat på Rysslands Ukraina-attack med kurvor som pekar kraftigt nedåt.

I en klass för sig när det gäller börsras finns Rysslands egen Moskvabörs, som på torsdagseftermiddagen låg långt över 30 procent på minus.

Men tydlig nedgång på 4–5 procent gällde överlag vid de europeiska börserna. I Finland låg Helsingforsbörsen drygt 5 procent på minus under eftermiddagen.

Bland orsaker till börsraset nämns de ömsesidiga sanktioner som väntas mellan västländerna och Ryssland plus att energipriserna väntas stiga ännu kraftigare än hittills.

Företag kan bli tveksamma inför de nya investeringar som skulle behövas för att få fart på ekonomin efter coronakrisen.

Ekonomer som Yle Uutiset har intervjuat konstaterar att läget är besvärligt för Finlands näringsliv som är mycket exportberoende. Bland ekonomerna finns farhågor om att Finlands ekonomi till och med kan drabbas av recession.

Finlands Banks chefdirektör Olli Rehn uppgav på torsdagseftermiddagen att Europeiska centralbanken byter agenda på ett möte som varit planerat för dagen, och ägnar mötet åt följder av Ukrainakriget.

Esko Aho lämnar rysk bank

Bland torsdagens ekonominyheter noteras också att Finlands tidigare statsminister Esko Aho lämnar sin plats i styrelsen för en av Rysslands största banker Sberbank.


Aho säger att han också i normala fall skulle ha lämnat posten inom kort, men att Rysslands attack på Ukraina får honom att avgå omedelbart.

Han säger till STT att krigshandlingen har gjort det omöjligt för honom att verka inom den ryska bankens styrelse.