Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonmålvakten Frans Tuohimaa vittnar om ovisshet i KHL-lagets buss – ryska lagkamraternas reaktion förundrar: "Vet inte om de ens tänkt på vad som händer"

Från 2022
Frans Tuohimaa lutar sig mot sitt mål.
Bildtext Frans Tuohimaa gör sin första säsong i Ryssland.
Bild: Lehtikuva

Oroliga utlänningar och betydligt mer oberörda inhemska spelare, rapporterar Lejonmålvakten Frans Tuohimaa från sin ryska klubb. Eetu Moksunen hann lämna sitt ukrainska hockeylag innan Ryssland anföll.

Frans Tuohimaa har lämnat festligheterna efter Lejonens OS-guld bakom sig och är tillbaka i vardagen med ryska klubblaget Neftechimik Nizjnekamsk. En vardag som inte riktigt är som den var före OS.

– I världen och i Ukraina händer det för tillfället ganska förskräckliga saker. Det är ju på alla sätt förfärligt att se händelseutvecklingen. Jag är verkligen emot allt det som sker nu, kommenterar målvakten för Yle Urheilu.

Normalt är det NHL-höjdpunkter som visas på skärmarna när laget samlas på morgnarna. I dag var det i stället lokala nyheter som visades.

– Jag förstår inte så mycket av vad som sägs, men nog är den här saken på tapeten här också.

– Men jag vet alltså inte vad de lokala medierna berättar. Jag har ändå fått en uppfattning om att vi talar om krig – och vet att det är i gång – medan man här snarare talar om någon slags operation i Ukraina. Här kallas det inte krig på samma sätt.

Oberörda inhemska spelare

Det var tidigt på torsdagen som Ryssland inledde en invasion av grannlandet Ukraina. När Yle talar med Tuohimaa sitter han i lagbussen på väg till en bortamatch i Kazan – och stämningen är inte som den brukar.

– Det känns rörigt just nu. Tillsammans med de andra utlänningarna kollar vi på nyheter och följer läget. Jag vet inte om det finns någon som ännu tänker på den kommande matchen.

Harri Pesonen fotograferar Finlands målvaktstrio: Jussi Olkinuora, Harri Säteri och Frans Tuohimaa.
Bildtext Tuohimaa (till höger) agerade som Finlands tredjemålvakt i OS.
Bild: Lehtikuva / AFP Wang Zhao

Tuohimaas utländska lagkamrater utgörs av två tjecker och en amerikan. Resten av spelarna är ryssar – och med dem har det inte blivit något snack om kriget.

– Jag vet inte ens om de tänker på det. Jag har inte en susning om deras personliga åsikter, men de verkar vara rätt oberörda. De har inte tänker säkert inte riktigt i samma banor som västlänningar om det som händer.

– Jag skickade nyss ett meddelande till Finland där jag undrade om det finns någon slags information för hur vi som jobbar och spelar här påverkas. Alla vet att rubeln rasar, men det är en liten grej i detta kaos.

Oro i Lauri Kerminens Dynamo

I den finländska volleybollstjärnan Lauri Kerminens klubblag Dynamo Moskva har det varit livligare diskussioner.

– I vårt lag finns det spelare med ukrainsk bakgrund och många ryssar som kommer från gränstrakterna. Klart att de är oroliga, intygar Kerminen för Yle Urheilu.

– Vi utlänningar har hamnar lite utanför de här diskussionerna. Men vi har följt med medier från olika länder och kunnat lyfta fram lite andra saker.

Lauri Kerminen är libero i Finlands herrlandslag i volleyboll.
Bildtext Lauir Kerminen.
Bild: imago/Newspix/ All Over Press

I Champions League-spelet ser laget ut att drabbas. I nästa omgång borde man spela i Polen, men dit verkar inte ryska lag vara välkomna.

– Polens president har sagt att ryssar inte har något att göra där. Vi får se vad som händer under de närmaste dagarna.

Lämnade Ukraina på ambassadens uppmaning

Hockeyspelaren Eetu Moksunen har under vintern spelat för den ukrainska klubben SK Sokil Kiev. Den 11 februari fick han en uppmaning från den finländska ambassaden i Ukraina att lämna landet – och efter att ha funderat på saken tillsammans med sin far begav han sig i väg nästa dag.

Samtidigt har hans ukrainska klubblag fortsatt med seriespelet. För tillfället är man till exempel på en bortaresa i östra Ukraina.

– Det har inte varit någon panik alls i laget. Det var en hel del svart humor, vilket väl är ett sätt att orka med situationen, säger Moksunen till Yle Urheilu.

Eetu Moksunen i bytesbåset.
Bildtext Doldisen Eetu Moksunen har spelat i länder som Holland och Litauen före flytten till Ukraina.
Bild: Eetu Moksusen kotialbumi

I laget spelar sju ukrainare – och tretton ryssar.

– Nationaliteten spelade ingen roll i omklädningsrummet. Det var inga oenigheter och lagandan var god, menar finländaren.

Själv ringde Moksunen till den gamla Sport- och Jokerittränaren Tomek Valtonen och frågade om hjälp. Nu håller han till i tränarens bostad i Polen, samtidigt som Valtonen tränar i slovakiska Dukla Michalovce.

– Tomek fixade mig till Podhale på isträning och erbjöd boplats. För tillfället bor jag i hans bostad tillsammans med hans son och en annan finländare.

Diskussion om artikeln