Psykisk ohälsa, missbruk och våld i familjer – Socialhandledare: "Nu upplever vi att de problem som alltid har funnits har blivit djupare"
På grund av nedstängningar i samhället har det också varit svårare för familjerna att få den hjälp och det stöd de behöver.
Trots att antalet anmälningar ligger på en liknande nivå som innan pandemin, har den psykiska ohälsan i familjer överlag blivit värre.
Enligt Ulrika Vaihinen som jobbar som socialhandledare på familjeenheten i Pargas, är det är tydligt att barn, unga och familjer mår dåligt just nu. Det här kan ta sig uttryck på lite olika sätt, exempelvis kan det handla om missbruk, men också våld eller misstanke om våld inom familjen, säger Vaihinen.
– Det har alltid funnits missbruk och psykisk ohälsa, men nu upplever vi att de problem som alltid har funnits har blivit djupare, säger Vaihinen. Om man inte orkar så blir den psykiska hälsan förstås lidande och då kan det hända att man börjar självmedicinera med exempelvis alkohol.
Hjälpen skräddarsys enligt behov
Efter det uppmärksammade fallet i Reso där en kvinna nyligen dödade sitt barn och sig själv, har frågor väckts kring hur bra det sociala skyddsnätet egentligen fungerar.
Vaihinen kan inte uttala sig gällande fallet i Reso, men säger att ifall de får in anmälningar gällande misstankar om våld i en familj, så tar de saken på största allvar.
– Vi samarbetar med polisen där vi konsulterar och går framåt tillsammans med olika processer. När barnskyddsanmälningarna kommer in så påbörjar vi med väldigt låg tröskel en utredning av servicebehovet.
Om det framkommer under utredningen att det finns ett behov av stöd, skräddarsys stödet enligt familjens behov. Det här gäller för både föräldrar och barn.
Utmanande att få hjälp då samhället varit nedstängt
Yle Åboland har tidigare rapporterat om att våldet i nära relationer kan ha eskalerat under coronapandemin, samtidigt som tröskeln att söka hjälp tidvis har varit högre. Exempelvis hade Skyddshemmet i Åbo färre kunder i fjol, jämfört med tidigare år.
Men det här betyder inte att behovet av hjälp har minskat.
På grund av nedstängningar i samhället har det varit svårare för familjer att få det stöd och den hjälp de behöver. Det säger avdelningschef Pia Rosengård-Andersson vid avdelningen familjer och relationer vid Folkhälsans förbund.
– Man har kanske inte fått service externt, exempelvis i form av terapier. Sen har det varit väldigt låg tröskel för att annullera tider, exempelvis om den arbetstagare som ska arbeta med den unga eller barnet har blivit sjuk, eller om någon inom familjen själv blivit sjuk, säger Rosengård-Andersson.
Hjälp behövs i tidigt skede
De familjer som redan innan coronapandemin haft det tungt har fått dra ett ännu större lass under pandemin. Rosengård-Andersson är orolig över den polarisering som enligt henne har skett bland barnfamiljer.
– Vissa familjer har kanske i perioder under pandemin mått nästan bättre när man har fått fokusera på att vara hemma och man tycker om att umgås med varandra. Men har man inte haft en hemtillvaro som man trivs i så har den här tiden varit väldigt jobbig.
För att kunna säkerställa att barnfamiljer får den hjälp de behöver är det enligt Pia Rosengård-Andersson viktigt att barnfamiljer får stöd i ett så tidigt skede som möjligt.
– Här borde samhället satsa resurser på att med låg tröskel ta familjers mående på allvar och sätta in hjälp och stöd. Det här är det bästa sättet både för samhället men framför allt för familjen att få den avlastning och det stöd som behövs, säger Rosengård-Andersson.
