Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Terrorattackerna i Paris: Vem, vad och varför?

Från 2015
Uppdaterad 14.11.2015 19:08.
Poliser på gatan i Paris.
Bild: EPA

Frankrike och hela Europa är skakat av de massiva terrorattackerna i Paris på fredag kväll. Minst 120 personer dödades i ett av de blodigaste terrordåden i modern europeisk historia. Terroristorganisationen Islamiska staten har tagit på sig skulden. För en kort sammanfattning om vad som har hänt, läs här.

Vad?

Under fredag kväll och natt slog terrorister till mot flera olika mål i Paris. Minst 120 personer dödades och 200 skadades i ett gisslandrama och en serie självmordsattacker runtom i huvudstaden. Det var frågan om ett välkordinerat våldsdåd, det värsta i Frankrike sedan andra världskriget. Läs mer detaljerat om händelseförloppet här.

Var?

Tidpunkten och valet av mål för attackerna var utstuderade. De gjordes under en livlig fredag kväll i huvudstaden Paris. Först mot rockklubben Bataclan mitt under en konsert, och mot fotbollsstadion Stade de France där 80 000 personer följde med en match mellan Frankrike och Tyskland. Senare under natten gjordes ytterligare fyra samordnade attacker mot olika kaféer och restauranger runtom i Paris. På morgonen kom uppgifter om att åtta gärningsmän hade dött.

Människor fly från rockklubben Bataclan. - Spela upp på Arenan

Vem?

Terrororganisationen Islamiska staten IS har tagit på sig skulden för attackerna. Polisen fortsätter ändå att söka bevis och letar fortfarande efter fler gärningsmän eller inblandade.

Gärningsmännen är sannolikt unga radikaliserade män med militär utbildning eller erfarenhet som IS har lyckats rekrytera, bedömer experter.

Varför?

Islamiska staten hämnas för att Frankrike deltar i kampen mot IS i Syrien. Så länge IS fortsätter att försöka få kontroll över nya områden i Syrien är det omöjligt att få slut på det utdragna inbördeskriget. IS hotar med flera attacker mot Frankrike så länge man fortsätter att delta i USA:s flygattacker mot Islamiska staten.

Tidpunkten för terrorattackerna i Paris är ingen slump. Enligt experter gör den pågående flyktingkrisen att det politiska klimatet i Europa just nu är mycket mottagligt för ett terrordåd och för att chockas av ett sådant. Det här utnyttjar IS.

Enligt experter är orsaken till att terrordåden skedde just i Paris att det redan finns en stor mängd jihadister i Frankrike.

Vad nu?

Frankrike har nu för första gången sedan 1944 stängt sina gränser. Det har dessutom utlysts undantagstillstånd och tre dagars landssorg i Frankrike. Alla som bor i Paris uppmanas att hållas inomhus. IS har med andra ord lyckats sprida en känsla av ökad rädsla, inte bara i Frankrike utan i hela Europa.

Den ökade rädslan leder lätt till en ökad radikalisering och en ökad polariseringen mellan västvärlden och den muslimska världen.

Många befarar att IS terrordåd i Paris kommer att öka högerextremismen och ge vind i seglen för dem som är kritiska till att det kommer flyktingar till Europa.