Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Känner du ångest över kriget i Ukraina? Östra Nylands social- och krisjour hjälper

Uppdaterad 24.02.2022 21:05.
En kvinna sitter och pratar i telefonen vid en dator.
Bildtext Social- och krisjouren svarar i telefon dygnet runt. Arkivbild.

Kriget i Ukraina är på allas läppar just nu. Östra Nylands social- och krisjour är beredd på samtal av oroliga personer.

Än har krisjouren inte blivit kontaktad av någon som vill tala om Ukrainakrisen, men krisarbetare Carolina Green tror sådana samtal är på väg.

– Nog är det här ju en kris som berör oss alla och väcker känslor. Många är oroliga och rädda, och det finns en ovetskap om vad som kommer att hända och hurdana följder det har. Nog tror jag det kommer att komma kontakter hit till oss gällande den här saken.

Green berättar att social- och krisjouren har beredskap dygnet runt. Hittills har man inte behövt kalla in extra personal på grund av Ukrainakrisen.

– Här är alltid någon anträffbar. Vem som helst kan ringa till oss vid vilken som helst tid på dygnet.

Östra Nylands social- och krisjour

  • Nås dygnet runt på numret 040 517 4194.

  • Samtalet kostar inget.

Vad göra om ens barn känner ångest över läget?

– Gällande barn så är det viktigaste att skapa trygghet och lugn, säger Green.

Hur mycket barnet behöver veta eller kan ta in om vad som är på gång beror på ålder och utvecklingsnivå.

– Små barn behöver inte följa med nyheterna och hela tiden vara medvetna om vad som händer. Man kan kanske fundera på att försöka begränsa hur mycket barnen behöver se på nyheterna eller sociala medier. Man kan också själv välja att inte titta på alla nyheter just vid det tillfället när barnen är med, säger Green.

Samtidigt påpekar hon att man kan vara ärlig och berätta om vad som hänt på ett sätt som barnet kan förstå. Då är det viktigt att själv försöka vara lugn, för barn märker om föräldrarna är uppskärrade eller oroliga.

Ett barn håller sin hand på en vuxens.
Bildtext Att försöka skapa trygghet och lugn hjälper. Arkivbild.
Bild: Pixel/Juan Pablo Serrano Arenas

Mycket handlar också om att vara lyhörd för vad barnet behöver:

– Att man finns där för barnen, frågar hur de mår och lyssnar på vad de har att säga, att de får berätta hur det känns, säger Green.

Hur är det om jag som vuxen är orolig?

– I stort sätt tänker jag att det ju är lite liknande med vuxna också, det gäller att bibehålla grundtrygghetskänslan och hålla fast vid sina rutiner. Att tänka att man nog är medveten om vad som händer men att man gör de vanliga sakerna man annars också skulle göra.

Det kan löna sig också för vuxna att begränsa nyhetsflödet.

– Klart man vill följa med vad som händer men man kan nog också själv begränsa, man behöver inte hela tiden sitta och följa med nyheterna. Det kan bli ångestfyllt om man hela tiden kollar vad som händer, säger Green.

Viktigt är också att inte älta sina känslor ensam. Man kan prata med någon vän eller familjemedlem, eller med en utomstående person. Det går bra att ringa Östra Nylands social- och krisjour.

Stöd från kyrkligt håll

Också biskop Bo-Göran Åstrand från Borgå stift uppmanar till att hålla varandra sällskap och prata mycket.

Biskop Bo-Göran Åstrand: Sök sällskap och gemenskap, både unga och äldre

6:11

"Kriget i Ukraina upprör. De äldre minns tidigare krig och dess trauman. De unga oroas över sin egen framtid", säger Åstrand i klippet.

Han kommer att hålla aftonandakt i radion i kväll. Andakten sänds klockan 19.15 på Yle Vega och publiceras senare på Yle Arenan.

Både lutheranska och ortodoxa kyrkor runtom i landet ordnar bönestunder och ringer i kyrkklockorna för fred i kväll. Kyrkklockorna kommer att ringa klockan 19 i Lovisa, Borgå. Sibbo, Mörskom och Pyttis. Samtidigt kan man delta i en tvåspråkig bönestund i Borgå domkyrka, Sibbo kyrka, i Lovisa kyrka och i Pyttis kyrka. Både Borgå domkyrka och Lovisa kyrka håller öppet i kväll mellan klockan 18.30 och 20.30.

Ljus tändes för fred i Borgå domkyrka

3:21

Den som vill prata kan också ringa kyrkans samtalstjänsts telefonjour. Den är öppen varje kväll mellan klockan 20 och 23. Samtalstjänstens telefonjour nås på nummer 0400 22 11 90. Samtalstjänstens chatt är öppen måndag-torsdag klockan 19–21.

24.2 kl. 18.45: Artikeln uppdaterades med information om att församlingarna i Mörskom och Pyttis deltar i klockringningen för fred.

Diskussion om artikeln