Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fortsatt förvärrat coronaläge vid serviceboendet Gråberg i Lovisa – nästan 40 personer smittade

Från 2022
Närbild av gammal kvinna som kör rollator.
Bildtext Den senaste veckan har varit tung för boende och personal på Gråberg. Arkivbild.
Bild: YLE / Marcus Rosenlund

Coronaviruset fortsätter sprida sig på serviceboendet Gråberg i Lovisa.

Yle Östnyland skrev i går att antalet insjuknade på Det goda livets hus Gråberg i Lovisa fortsätter stiga. Då hade sammanlagt 31 personer insjuknat i covid-19.

– Tyvärr har situationen inte jämnat ut sig ännu, utan nya personer har blivit sjuka. Sammanlagt har nästan 40 personer, både boende och personal, nu insjuknat i coronaviruset, säger grundtrygghetsdirektör Carita Schröder.

En person avled i sviterna efter coronaviruset under veckoslutet. De andra som insjuknat har klarat sig undan med mildare symtom, och ingen har behövt åka till sjukhus.

– De har fortsättningsvis blivit omhändertagna i sina egna rum. De som insjuknat har mått ganska bra. Största delen har ganska lindriga symtom: Feber, snuva, hosta, huvudvärk, led- och muskelvärk. Det värsta symtomet som vissa haft är andningssvårigheter, då har de fått tilläggssyre, säger Schröder.

De första som insjuknat är på bättringsvägen.

Oklart varför smittan fortsätter spridas

Det är inte klart vilken virusvariant av covid-19 som kommit in på boendet, men Schröder tippar på omikron. Det verkar troligt både med tanke på de relativt milda symtomen och hur lätt viruset spritt sig.

Sedan förra veckan har de boende, både friska och sjuka, hållit till på sina egna rum så mycket som möjligt, och personalen har delats upp så att vissa personer bara sköter vissa boende. Det har också varit besöksförbud på enheten sedan den 17 februari.

– Det verkar vara mycket smittsamt. Vi kan inte riktigt säga varför viruset fortsätter sprida sig där, säger Schröder.

Personalläget är fortsatt svårt.

– Jag vill tacka alla som jobbar på Gråberg, de har gjort sitt bästa och jobbat långa dagar. Nu har vi fått lite hjälp från andra enheter, både av äldreboenden och av vårdavdelningen. Personal därifrån är på väg till Gråberg för att personalen där ska få vila, säger Schröder.

Hon vill också tacka personalen på hela grundtrygghetscentralen som ställt upp och hjälpt till.

– Jag måste också tacka de boende på våra andra vårdenheter. Jag hörde i dag att man på Tasiahemmet bakat bullar åt de boende och personalen på Gråberg. Också närvårdarnas fackförbund Super skickar en kämpa på-donation till Gråberg inför veckoslutet.

Diskussion om artikeln