Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Flera skidstjärnor tänker bojkotta tävlingar i Ryssland – Fis finländska styrelsemedlem: "Inga lopp borde ordnas där"

Från 2022
Uppdaterad 24.02.2022 22:30.
Johannes Høsflot Klæbo intervjuas.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo tävlade på Olympiastadion på torsdagen. I Ryssland tänker han inte tävla denna vår.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Världscupavslutningen i längdskidåkning i ryska Tiumen lever farligt. Flera åkare har redan meddelat om aktuellt med bojkott och Fis-styrelsemedlemmen Martti Uusitalo intygar att man i förbundet är medvetna om läget.

Den ryska attacken i Ukraina har fått följder i många sporter på torsdagen. Till exempel verkar Jokerit vara på väg att hoppa av KHL-slutspelet, Uefa ser ut att flytta Champions League-finalen och i F1 har Sebastian Vettel öppnat för att stå över Rysslands GP.

I längdvärldscupen ska ryska Tiumen stå som värd för säsongens sista tävlingar. Men efter senaste tidens händelser är det ytterst oklart om det blir så.

Till exempel har den norska storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo gått ut med att han inte kommer att resa till Ryssland. I Sverige har landets skidförbund meddelat att inga svenskar kommer att tävla i vinteridrotter i Ryssland under våren – inte heller de skicross-åkare som redan fanns på plats i landet för tävlingar.

Av finländarna har Katri Lylynperä och Jasmi Joensuu meddelat att man bojkottar ryska tävlingar.

– Om idrottarna vågar säga sin åsikt högt så tror jag nog att Fis reagerar och inser att de måste agera i den här situationen, sa Lylynperä till Yle i samband med stadionsprinten i Helsingfors.

Fis-beslut att vänta denna vecka

Från Internationella skidförbundet Fis meddelar styrelsemedlem Martti Uusitalo att man fört inofficiella diskussioner redan i flera dagar.

– Det tydliga budskapet har varit att man i detta läge inte borde ordna tävlingar på världscupnivå där och inte på någon annan nivå heller, säger Uusitalo till Yle.

Finländaren intygar att Fis "själva också ser vad som pågår". Tävlingarna i Tiumen skulle gå av stapeln den 18-20 mars.

– Signalen är att tävlingarna inte borde ordnas och det är vår finländska ståndpunkt också. Diskussioner har pågått och vi har varit tydliga med vad vi vill.

Skidförbundets ordförande Markku Haapasalmi tippade för STT på torsdagen att Fis kommer med ett slutligt beslut under den här veckan.

Uppdatering klockan 22.29: Sent på torsdagskvällen meddelade förbundet att inga finländare kommer att ställa upp på tävlingar i nordisk skidsport i Ryssland.

Diskussion om artikeln