Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter första dygnet av Rysslands storoffensiv – det här vet vi just nu om kriget i Ukraina

Uppdaterad 25.02.2022 14:38.
Karta över Ryska markoffensiven i Ukraina den 25.02.2022
Bildtext Ryssland anföll Ukraina från flera håll under torsdagen.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Efter flera veckor av politiskt spel och propaganda från ryskt håll vaknade Europa på torsdagen till en ny krigsverklighet.

Natten till torsdagen inledde Vladimir Putins Ryssland en omfattande offensiv mot Ukraina.

På förhand spekulerades det om anfall från Donbas och Ryssland i öster, från Krim i söder eller Belarus i norr, eller eventuellt från alla tre väderstrecken på en gång.

Det blev det senare, men dessutom lufträder mot flera mål djupt inne i de västra delarna av Ukraina.

Anfall på alla fronter

Från femtiden på torsdagsmorgonen hördes explosioner runt om i Ukraina. Under dagen angreps inte bara huvudstaden Kiev, utan också andra städer från Kramatorsk och Charkiv i öster till Lutsk och Ivano-Frankivsk i väster, från Mariupol och Odessa i söder till Tjernihiv och Tjernobyl i norr.

– Nu har man klätt av sig maskerna. Enbart krigets kalla anleten syns, konstaterade president Sauli Niinistö på torsdagens presskonferens tillsammans med statsminister Sanna Marin (SDP) när det ryska anfallet var ett faktum.

Svenska Yles medarbetare och Rysslandsexpert Kerstin Kronvall konstaterade på morgonen att det var uppenbart att det var Rysslands mål att förstöra Ukraina som en självständig stat och försöka ta över makten i landet.

– Det är helt tydligt att president Putin har bestämt sig för att nu ska detta land förstöras, sa Kronvall.

Missilangrepp mot Ukrainas huvudstad Kiev.
Bildtext Bland annat Kiev utsattes för luftangrepp under torsdagen.
Bild: Sergei Supinsky / AFP

Tunnelbanestationer agerade bombskydd

På torsdagseftermiddagen tillkännagav de ukrainska myndigheterna ett utegångsförbud från klockan 22 till klockan 7 för att skydda sina invånare, men redan tidigare på kvällen var det öde och tyst i centrum av Kiev, rapporterade Yles reporter Antti Kuronen från den ukrainska huvudstaden.

– Just nu är människor hemma, och en del försöker komma i väg, sa Kuronen.

Många Kievbor har lämnat staden under dagen, och bilköerna ut från staden var långa. Köer bildades också vid bankomater och bensinstationer när folk gjorde sig redo för flykt.

Under dagen rapporterades det också om ukrainare som sökte skydd i tunnelbanestationer och källare.

100 000 på flykt

Uppskattningsvis 100 000 ukrainare har lämnat sina hem på grund av den ryska invasionen, uppgav FN:s flyktingorgan UNHCR på torsdagen.

Största delen är interna flyktingar, men flera tusen ukrainare har också korsat gränsen till landets grannländer Moldavien och Rumänien, uppger UNHCR med hänvisning till lokala myndigheters rapporter och sina egna partnerorganisationer.

UNHCR:s chef Filippo Grandi vädjade på torsdagen till Ukrainas grannländer att hålla gränserna öppna så att flyktingarna kan försätta sig i trygghet.

Exakt hur många som dödades under den första dagens strider var på torsdagskvällen oklart, men det rör sig åtminstone om flera tiotal.

Tjernobyl i ryska händer

På eftermiddagen uppgavs ryska trupper ha intagit en flygbas i utkanten av Kiev. Senare på dagen hette det att striderna kring flygbasen fortsatte.

– Helikoptrarna kom inflygande och sedan började striderna, sa Kievbon Sergej Storozjuk till nyhetsbyrån AFP.

Det spärrade området kring Tjernobyls nedlagda kärnkraftverk uppgavs på torsdagseftermiddagen vara i ryska händer.

Det internationella atomenergiorganet IAEA uppgav senare på torsdagskvällen att det inte fanns tecken på förstörelse vid själva kraftverksområdet, utan att både anläggningarna där och de övriga kärnkraftverken i Ukraina var trygga, åtminstone för tillfället.

En demonstrant grips av två poliser.
Bildtext En demonstrant grips i S:t Petersburg.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Protester i Ryssland

Trots Putins propagandamaskineri är inte alla i Ryssland nöjda med anfallet mot Ukraina. Tusentals människor demonstrerade mot kriget på olika håll i landet, trots att myndigheterna som väntat ingrep mot demonstranterna.

Vid midnatt på torsdagskvällen finsk tid hade de ryska myndigheterna enligt medborgaraktivistgruppen OVD-Info gripit drygt 1 750 personer i drygt 50 städer på olika håll i landet i samband med protester mot kriget i Ukraina.

Väst reagerade med hårdare sanktioner

I östra Ukraina har det varit krig i flera år, men med Putins storoffensiv kom kriget ett långt steg närmare västvärlden.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) meddelade på torsdagen att hela dess utländska personal kommer att lämna Ukraina så fort som det går att göra på ett tryggt sätt. Redan tidigare på torsdagen meddelade Utrikesministeriet att Finlands ambassadpersonal kommer att lämna landet.

På torsdagskvällen meddelade både EU och USA om hårdare sanktioner.

Frankrikes president Emmanuel Macron talade med Vladimir Putin i telefon på torsdagen och krävde att Putin avbryter krigsoperationerna i Ukraina. Han informerade också Putin om sanktionsbesluten.