Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland deltar inte i världscuptävlingar i Ryssland

Från 2022
Uppdaterad 25.02.2022 07:14.
Katri Lylynperä i sprinten i Ruka.
Bildtext Katri Lylynperä åker inte till Ryssland.
Bild: Tomi Hänninen

Finlands skidförbund meddelar att man inte skickar lag till deltävlingarna i de nordiska skidgrenarnas världscuper i Ryssland under återstoden av säsongen. Därmed deltar inte finländare i världscupens avslutningstävlingar i Tjumen.

– Styrelsen fattade ett enhälligt beslut, vi skickar inte idrottare för att tävla i Ryssland på grund av allvaret i situationen, kommenterade skiförbundets ordförande Markku Haapasalmi i ett pressmeddelande.

I längdåkning är det meningen att arrangera de avslutande tävlingarna i cupen i Tjumen i Ryssland 18-20 mars.

Finland skickar inte heller idrottare till de två sista veckosluten i damernas backhoppningscup som ska arrangeras i Ryssland i mars.

Redan före skidförbundet meddelade om beslutet hade flera idrottare meddelat att de inte åker till Ryssland. Bland annat Jasmi Joensuu, Katri Lylynperä, hela det svenska landslaget och den norske superstjärnan Johannes Høsflot Klæbo berättade under torsdagen att de inte åker till Ryssland.

Ryska idrottare deltar i Lahtisspelen

Denna vecka fortsätter världscupen i längdskidåkning med Lahtisspelen där säkerheten ges hög prioritet, och ryska idrottare kommer att delta i Lahtis.

Enligt skidförbundet har arrangörerna av Lahtisspelen inte befogenheter att avvika från de internationella tävlingsmodellerna. Lahtisspelen följer det internationella skidförbundet FIS:s regler.

– Vi kan inte införa begränsningar på ett enda lands idrottare, säger Lahtisspelens generalsekreterare Tomi-Pekka Kolu med hänvisning till läget i Ukraina.

Säkerhetsorganisationen i Lahtisspelen gör tätt samarbete med myndigheterna och följer aktivt med utvecklingen mellan Ryssland och Ukraina, skriver skidförbundet i sitt pressmeddelande.

– Vi förhåller oss allvarligt till läget och tar alla yttringar på största allvar. Under veckoslutet arrangerar vi trygga tävlingar, och ger sporten och idrottarna det utrymme som behövs för att de ska kunna göra det de tränat för, och för att inspirera oss med fina prestationer, kommenterar Kolu i pressmeddelandet.