Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen: "Tresiffrigt antal brottsoffer i Närpes"

Från 2022
Uppdaterad 25.02.2022 11:53.
Stadscentra i vinterskrud. Personer går på trottoaren och bilar kör på vägen.
Bild: Juho Teir / Yle

Polisen har skäl att tro att det verkliga antalet offer i ockerhärvan i Närpes är tresiffrigt. Det är endast inifrån den slutna gemenskapen som denna flera år långa kriminella verksamhet kan brytas, säger polisen.

Polisen konstaterar att antalet offer som polisen har identifierat inte motsvarar det verkliga antalet som blivit utsatta för brott. Polisen har skäl att tro att det verkliga antalet offer är tresiffrigt. Antalet identifierade misstänkta är fortsättningsvis cirka 10 personer.

Polisen och dess samarbetspartners har förenat sina krafter för att försöka få ett slut på ockerverksamheten som pågår inom den vietnamesiska gemenskapen i Närpes.

Man har sammanställt ett meddelande där man informerar om stöd och hjälp som det är möjligt att få i en utsatt situation. Det är NTM-centralen som har utformat meddelandet som också översatts till vietnamesiska.

Polisen: Det är tryggt att kontakta myndigheterna

Kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen från Helsingfors polisinrättning och kriminalkommissarie Sami Isoniemi vid polisinrättningen i Österbotten vädjar till vietnamesgemenskapen att upphöra med den kriminella verksamhet där man tvingar sina landsmän att betala ansenliga summor pengar i utbyte mot löfte om arbete.

Det är endast inifrån den slutna gemenskapen som denna flera år långa kriminella verksamhet kan brytas. Polisen framhåller att det är tryggt för offren att kontakta myndigheterna och att det inte finns orsak att vara rädd för att man skulle bli tvungen att lämna landet.

Det är också av yttersta vikt att växthusföretagarna tar ansvar. De kan med sin egen verksamhet och samarbete med vietnamesgemenskapen förhindra att den brottsliga verksamheten fortsätter.

Polisens utredning framskrider och man tar fortsättningsvis emot ytterligare tips. Polisen fortsätter även utreda de enskilda växthusföretagens och andra närliggande parters koppling till fallet.

Polisen utreder bland annat om företagen kunnat dra olaglig nytta av den kriminella verksamheten.

Tips kan skickas på adressen vihjeet.pohjanmaa@poliisi.fi eller ihmiskauppa@poliisi.fi.

Närpes grönsaker: Vi har klara direktiv

- Det låter mycket, säger vd Stefan Skullbacka på Andelslaget Närpes grönsaker om att polisen misstänker att antalet brottsoffer i ockerhärvan är tresiffrigt.

Andelslaget ägs av 34 odlare, men Skullbacka säger sig inte ha några förutsättningar att spekulera i om någon av dem vetat vad som pågått i kulisserna.

- Polisutredningen ska ha sin gilla gång. Och vi har klara direktiv till odlarna att de måste anmäla till oss ifall de blir föremål för polisutredningar. Jag känner mig rätt lugn, eftersom jag känner våra producenter rätt bra och de har gjort sina rekryteringar enligt lag och förordning.

En skäggig man med glasögon.
Bildtext Stefan Skullbacka.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Skullbacka påpekar att om det rör sig om kring hundra brottsoffer så är antalet som jobbar inom växthusodlingen mångfalt.

Under fredag förmiddag är det ännu oklart vad polisen menar med hundratals. Är det kring hundra eller är det fler?

Vill bli kvitt spekulationer

Skullbacka hoppas att polisutredningen går snabbt framåt så att man blir kvitt en massa spekulationer och ryktesspridning.

Hela härvan är givetvis helt förkastlig och eländig för de utsatta, konstaterar Skullbacka. Men det är synd att skuggan faller över odlare som inte har någon andel i det hela.

- Och det att vårt namn förknippas med grönsaker från Närpes överlag... det är svårt att hålla de sakerna åtskilda när folk läser om det här.

Texten uppdaterad med Stefan Skullbackas kommentarer kl. 11.54.