Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Jordbrukare i Ingå erbjuder husrum till ukrainare som jobbat på gården: "Jag vill hjälpa dem så gott jag kan"

Karl Åberg.
Bildtext Karl Åberg i Ingå har haft samma ukrainska säsongsarbetare i många år. Han har också haft säsongsarbetare från Belarus.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Flyth gård i Ingå har genom åren sysselsatt många ukrainska säsongsarbetare. Nu överväger jordbrukaren Karl Åberg ett mellanår med jordgubbsskörden, om ukrainarna inte kan komma till Finland.

Karl Åberg meddelade på sociala medier på fredagen (25.2) att de ukrainska arbetare som jobbat på Flyth gård och som har flytt landet kan få husrum på gården.

Åberg har två hus som han byggt för säsongsarbetare. Husen har åtta rum och kök. Åberg uppskattar att drygt 60 ukrainare kan få plats där.

Att erbjuda någonstans att bo för de som flytt Ukraina efter den ryska invasionen är det minsta han kan göra, säger han.

– De har jobbat hos mig och är duktiga människor. Jag vill hjälpa dem så gott jag kan.

"De väntade sig inte att det skulle gå så här"

Precis som många andra jordbrukare i Finland har Åberg i många år haft ukrainska säsongsarbetare på jobb på gården.

De arbetare han nu har hunnit ha kontakt med kommer ändå att stanna i Ukraina. I dagsläget får inte heller ukrainska män i åldern 18-60 år lämna sitt hemland.

– De är nog förskräckta och förvånade. De hade inte väntat sig att de skulle gå på det här viset, säger Karl Åberg som själv inte är förvånad över att Ryssland attackerade Ukraina.

Inga jordgubbar utan ukrainska arbetare

Hur han som jordbrukare i behov av ukrainsk arbetskraft berörs av kriget i Ukraina vet han ännu inte. Säsongsarbetare behöver han först i juni och hur läget är i Ukraina då är omöjligt att säga i dag.

Karl Åberg har haft samma säsongsarbetare på jobb i många år. Kan de inte komma så tänker han hålla ett mellanår med jordgubbsskörden.

– Vi bara inte plockar jordgubbar då. Det är nästan enklast för mig att göra på det viset.

Åberg förklarar att det blir arbetsamt och dyrt att hitta ny säsongspersonal. Lönsamheten i jordgubbsbranschen är också dålig, poängterar han.

– De människor jag har haft på jobb i över tio år vet precis vad de ska göra. Jag behöver ge mycket mindre arbetsledning och är inte i behov av någon personal som sköter rekryteringen, säger han.