Hoppa till huvudinnehåll

Musik

Grönroos garage: Bandet Lasten hautausmaa föddes ur vokalisten Kristiina Vaaras panikattacker och depression – Umeåmusiker tolkar dem nu på svenska

Från 2022
Man med akustisk gitarr uppträder utomhus.
Bildtext Oskar Wigren bodde i fem år i Finland och förälskade sig i bandet Lasten hautausmaa.

Sångaren Kristiina Vaara i Lasten hautausmaa led tidigare av depression och panikstörningar. Mörkret hon genomlevde återspeglas i musiken. Nu har svenska Oskar Wigren lyckas fånga den stämningen briljant också i sina egna, svenskspråkiga, tolkningar.

Det finska bandet Lasten hautausmaa släppte den 11 februari sitt femte album Kevät. Samma dag lade den svenska musikern Oskar Wigren ut ett helt album vid namn Barnkyrkogården på Bandcamp med svenskspråkiga tolkningar av deras låtar.

Lasten hautausmaa kommer från Kouvola. De spelar vacker och medryckande finskspråkig indierock med en stor slev traditionellt finskt vemod. Tänk dig bandet Viikate minus hårdrocksriffen och en rejäl släng av Agents i stället. Med kvinnlig sång.

Lyriken handlar om allt från ruskiga fabriker till mardrömmar och Tove Jansson.

Jämför Wigrens versioner med bandets original i Grönroos garage!

Oskar Wigren sjunger Lasten hautausmaa på svenska

Programmet är inte längre tillgängligt
Lasse snackar med Oscar Wigren i Grönroos garage.

Fabrikören kom samma dag jag fyllde sex. Han förde mig ner i kolgruvans mörka djup. Varje morgon går jag dit och solen för mig släcks. Jag skjuter en vagn med kol och dumpar över ett stup. Jag lever kanske ett år, med otur kanske två och fabrikören skor sig mer för varje dag som går

Barnkyrkogården
Lasten hautausmaa promobild
Bildtext Lasten hautausmaa har gjort fem album.

Lyssna på skivan "Barnkyrkogården – Lasten hautausmaa på svenska" på Bandcamp.

– Jag har hållit tyst om det. Jag tänkte att jag släpper det som en kul grej samma dag som de ger ut sin nya skiva. Så det kom väl som en blixt från klar himmel för dem med, ler Wigren nöjt.

I höstas hade han skickat dem en video där han spelade en låt och Lasten hautausmaa hade känt sig hedrade.

Det var inte helt lätt att översätta Tuomo Mannonens och Kristiina Vaaras texter och fånga den rätta känslan. Emellanåt måste han kolla upp saker, till exempel specifika byggnader som de sjunger om.

– De sjunger mycket om Kouvola och det skulle kännas litet sorgligt att jag sjöng om Kouvola, det skulle inte kännas trovärdigt. Därför fick jag göra det litet till mitt eget, berättar han om hur han fått improvisera litet i översättningarna.

Se videon för Lasten hautausmaas låt Puiset nuket från nya skivan på YouTube.

Jag frågar Lasten hautasmaa själva vad de tycker om Wigrens skiva.
– Översättningarna är fantastiska. Mina egna favoriter är Keltainen pihlaja och Langolieerit. Oskar har arrangerat låtarna fint på sitt eget vis, vilket ger en ny vinkling till originalen. Jag har alltid tyckt om svenska språkets fluiditet. Den senaste tiden har bandet Hurula snurrat frekvent på min skivtallrik, berättar bandets motor Tuomo Mannonen som spelar gitarr, sjunger och skriver lyrik.

Han tillägger att det ändå känns konstigt att höra sina egna låtar på svenska.

– De låter som ens egna, men samtidigt som någonting helt främmande. Vi är smickrade av översättningarna, säger han.

Kristiina Vaaras djupa depression och panikångest speglas i musiken

Det ligger mycket äkta mörker bakom Lasten Hautausmaa. Sångerskan Kristiina Vaara mådde tidigare riktigt dåligt och det var som värst kring 2008.

Hon berättade i en intervju för Helsingin Sanomat att hon hade så svåra panikstörningar att hon knappt vågade träffa andra människor på jobbet eller gå ut genom dörren. Hon trodde helt enkelt att hon kommer att dö.

Vaara samlade så mycket mod att hon började gå i terapi, fyra morgnar i veckan och det började sakteligen hjälpa.

Men terapi är väldigt dyrt. Hon berättar för HS att hon efter räkningarna hade 80€ kvar i månaden att leva på, så hon kunde stå utanför den kända rockpuben Heinähattu på Vasagatan i Helsingfors och pumma fyrk för att få råd till ett stop öl när alla pengar annars gick till psykoanalys.

En halua tehdä lapsia
Jotka kuolevat tulevissa sodissa
Täällä kastanjapuut
Ympärillä kukkii
Ja kaikki on erilaista
Kuin Klovharun saaren yllä

Lasten hautausmaa: "Tove"

När Kristiina fyllde 30 bestämde hon att om hon någonsin ska grunda ett band så ska det ske nu. Första bandet hette Vaarallista och de spelade covers på bandet Mana Mana. Mana Manas sångare Jouni Mömmö hade också mentala problem och begick självmord när han var 33.

Inför de första konserterna var hon så nervös så hon trodde att hon skulle hamna i psykos.

Fem män och en kvinna i upplyst tunnel.
Bildtext Lasten hautausmaas skiva Kevät handlar om parförhållanden.
Bild: Mikko Hovi

Lasten hautausmaa grundades 2013 av Vaara och Kivesvetos Gogos gitarrist Tuomo Mannonen. Deras första konsert 2014 blev inhiberad när Kristiinas mamma plötsligt dog. När de senare spelade var hon så nervös att hon spydde före giget.

Se videon till bandets första hit Tuulipuut på YouTube.

En del av bekymren har fallit av på vägen och en del har man lärt sig leva med

Kristiina Vaara / Lasten hautausmaa

Jag frågar Kristiina vilken betydelse bandet hade för hennes mående.

– Före bandet kändes det alltid som att någonting fattas i mitt liv. Jag kunde inte sätta finger på vad det var, det förstod jag först när jag hittade det. Jag har vuxit som människa då jag fått leva med bandet i både upp- och nedförsbackar. En del av bekymren har sedan fallit av på vägen och en del har man lärt sig leva med. Förstås har det dykt upp nya sorger också men ingenting lika lamslående som förut, berättar hon om sitt mående just nu.

– Nog känns det också just nu som att någon bit finns framför en, någonting som ännu inte har skett men jag vet inte vad. Tiden får utvisa, den som lever får se, funderar hon.

Kevät är ett slags delårsbokslut

Den nya skivan texter är den här gången personligare, berättar Tuomo Mannonen.

– Den här gången handlar de om valserna kring parförhållanden. När man tänker på saken så är det kanske ganska djupsinniga teman: kärlek och förlåtelse. Det gäller både för dig själv och den andra. Det är ett slags delårsbokslut som föddes av misstag, säger han om Kevät.

Så gott som allt de gör blir guld

Oskar Wigren

Oskar Wigren jobbar som sjukvårdare, med strålbehandling för cancerpatienter. Han var tidigare gift och bodde i Finland under åren 2007–2012.

– Jag översatte låttexter för att lära mig finska och började älska finskspråkig musik, berättar han.

Man spelar gitarr utomhus framför stor skylt med texten "Cuba"
Bildtext Oskar Wigren är uppvuxen med vänsterideal, mycket tack vare punkbandet Refused.
Bild: Privat bild/Oskar Wigren

Hans favoritband är brittiska New Model Army, som han också tolkat på svenska på två album, men han hittade bandet Lasten hautausmaa via tidningen Soundi som han prenumererade på.

– Jag blev förälskad i dem och de har något över sig som jag gillar. I stort sett allt som de gör blir guld, säger han.

Hur skulle det vara att ta Oskar som uppvärmare?

Guld är också Wigrens skiva Barnkyrkogården. Låtarna skiljer sig märkbart från originalen i och med att de är akustiska och att språket är svenska istället för finska. Men han fångar de vemodiga och mörka stämningarna på ett fantastiskt vackert sätt.

Låtarna Skrivbordsmördaren (Kirjoituspöytämurhaaja) och Mara (Naulat) är nästan ännu bättre än Lasten hautausmaas egna versioner.

En dröm skulle vara att få värma upp för Lasten hautausmaa på konsert, säger han. Han har inte träffat medlemmarna men han har ändå sett dem live i Finland.

Det skulle vara roligt att framföra Oskars översättningar med bandet eller tillsammans med honom!

Tuomo Mannonen / Lasten hautausmaa

Jag frågar Tuomo Mannonen om de skulle tända på den idén att ta Oskar som uppvärmare för dem någon gång.

– Det skulle säkert kunna gå att ordna. Vi får se vad framtiden för med sig. Vi hade planerat att spela ett par gig i Sverige men coronapandemin sköt fram planerna. Kanske vi borde ta itu med den saken nu på nytt. Det skulle också vara roligt att framföra Oskars översättningar med bandet eller tillsammans med honom, säger Mannonen.

I december 2020 slutade Kristiina Vaara gå i terapi och Lasten hautausmaa turnerar som bäst i Finland med nya skivan Kevät.