Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland grubblar över en Rysslandspolitik som gick extremt fel: "Vi står här mer eller mindre tomhänta"

En man i mörk kostym och mörk slips (Olaf Scholz) med ett svart munskydd går längsmed en röd matta med EU.s flaggor uppradade i bakgrunden.
Bildtext Tysklands förbundskansler Olaz Scholz intygar att Ryssland inte får vinna kriget i Ukraina. Men samtidigt får Tyskland kritik för att inte på allvar ta itu med hårdhandskarna mot Ryssland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den tyska Rysslandspolitiken är i en återvändsgränd. Det är den bittra realiteten som de styrande politikerna i Tyskland får leva med efter Rysslands angrepp på Ukraina. Trots insikten verkar Tyskland ha otroligt svårt att visa upp handlingskraft.

När Tysklands förbundskansler Olaf Scholz inför torsdagens EU-möte talar om att man kommer att se till att Ryssland inte vinner det här kriget, så är det fortsättningsvis ord som inte backas upp av handling.

Så ser i alla fall många EU-allierade på Tysklands senaste drag, det vill säga att tillsammans med bland annat Italien och Ungern, sälla sig till de länder som förhindrade att Ryssland nu genast utestängs från det så kallade Swift-systemet.

Där Tyskland redan lyckades samla några pluspoäng genom att, åtminstone tillfälligt, stoppa den rysk-tyska gasledningen Nord Stream 2, så är man i Ukraina och flera länder i Östeuropa nu igen bitter över den tyska hållningen i frågan om Swift-sanktionen.

Ändå sitter chocken över Rysslands attack på Ukraina extra djupt i just Tyskland.

Bland andra ekonomi- och klimatminister Robert Habeck verkade under torsdagen så skakad av händelseutvecklingen att han hade synbart svårt att tala om följderna av attacken för den tyska och europeiska energisäkerheten.

Tidigare CDU-chef talar om historiskt misslyckande

För många tyska politiker verkar det vara svårt att greppa den nya situationen och samtidigt inse att den tyska Rysslandspolitiken under de senaste 20 åren har misslyckats totalt.

För absolut faktum är att det som i Tyskland har beskrivits som Wandel durch Handel, alltså en tanke om att man genom goda handelsförbindelser, dialog och förhandlingar kan ha inflytande över Ryssland och landets utveckling – allra senast nu är dött och begravet.

Längst i självrannsakan går den tidigare CDU-chefen, försvarsministern och Angela Merkels partisekreterare Annegret Kramp-Karrenbauer.

På Twitter skriver hon om den ilska hon känner över det historiska misslyckande som man har stått för.

– Efter Georgien, Krim och Donbass har vi inte stått för något, som på riktigt skulle ha avskräckt Putin, skriver Kramp-Karrenbauer.

Den tidigare försvarsministerns ord får ännu mer tyngd genom en kommentar av den tyske arméchefen, general Alfons Mais.

Enligt honom är det extremt begränsat vad armén och hela Bundeswehr kan bidra med till det gemensamma Natoförsvaret.

– Sedan annekteringen av Krim har vi sett vad som är i antågande, men trots det står vi här mer eller mindre tomhänta, slår generalen fast.