Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Efter krav från flera länder: Ryssland utestängs från årets Eurovision

Från 2022
Uppdaterad 25.02.2022 18:47.
Blind Channel uppträder på en rödfärgad scen.
Bildtext Blind Channel representerade Finland under fjolårets Eurovision Song Contest.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

Ryssland får inte delta i Eurovision Song Contest i år, meddelar Europeiska radio- och tv-unionen EBU.

Enligt EBU skulle Rysslands deltagande misskreditera sångtävlingen, i ljus av situationen i Ukraina.

"Vi är fortsatt engagerade i att skydda värderingarna hos en kulturell tävling som främjar internationellt utbyte och förståelse, för samman publik, hyllar mångfald genom musik och förenar Europa på en scen", skriver EBU i ett uttalande.

Beslutet kommer efter att flera länder, däribland Finland, har krävt att Ryssland portas.

Yle meddelade tidigare i dag att Finland drar sig ur Eurovision Song Contest om inte EBU backar och förbjuder Ryssland från att delta i sångtävlingen som ordnas i maj i Turin i Italien.

"Rysslands attack mot Ukraina är emot alla de värderingar som Yle och alla andra europeiska rundradiobolag står för. Yle försvarar alltid västerländska demokratier, grundläggande principer om rättsstatsprincipen, yttrandefrihet och mänsklig värdighet", säger Ville Vilén, ansvarig direktör för Yles kreativa innehåll, i ett pressmeddelande.

Yle hade under fredagen varit i kontakt med EBU och meddelat om beslutet.

"Yle kan inte delta i ett evenemang där Ryssland, som uppenbart attackerat dessa värderingar, kan använda ett av Europas mest kända varumärken för att främja sina egna intressen", tillägger han.

Den Europeiska radio- och tv-unionen är ett samarbete mellan nationella tv- och radiobolag. EBU var ursprungligen ett europeiskt samarbete men har i dagens läge medlemmar också från andra kontinenter.

Tv-samarbetet, Eurovisionen, är kanske mest känd för att årligen ordna Eurovision Song Contest.

UMK ordnas som normalt

SVT i Sverige hade också uppmanat EBU att tänka om kring beslutet att tillåta Ryssland att tävla.

Finland ska välja en representant för ESC nu på lördag, 26.2, i Tävlingen för ny musik (UMK). UMK ordnas i Åbo och sänds på Yle TV1 och Yle Arenan kl. 21.

"Yles UMK har framgångsrikt tagit fram ny inhemsk musik i tio års tid. Även i år har vi många bra låtar och artister i finalen. Jag hoppas och tror att en av dem får möjligheten att uppträda framför hela Europa i maj", säger Ville Vilén.

Artikeln och rubriken uppdaterades klockan 18:45 med uppgiften om att EBU fattat beslut om att porta Ryssland från årets tävling.