Krishanteraren uppmanar oss till att behålla tryggheten: "Vi kan inte påverka det här skeendet, men vi kan påverka skeendet i vår familj"
Trots krig och kaos i Europa är det viktigt för både barn och vuxna att de vuxna behåller lugnet och skapar en trygg känsla för barnen. När barnen ställer frågor ska de vuxna lyssna och svara ärligt och tydligt.
Dagen efter Rysslands angrepp mot Ukraina går krishanteraren Ancha Kjerulfs tankar till barn och unga eftersom de under de senaste åren har har utsatts för sådant som kan kännas tunga och hotfulla.
– Jag tänker då på klimatångesten som har kommit. Jag tänker på pandemin som har varit och när vi kanske tror att den ska lätta så kommer ett krig i vår närmiljö. Europa är litet och Ukraina ligger en tvåtimmars flygresa härifrån.
Kjerulf säger att också vuxna berörs eftersom Ryssland är ett av våra grannländer.
– Vi har vuxit upp med berättelser från andra världskriget och vi har ännu många veteraner och gamla i vår närmiljö. Gamla minnen triggas hos dem nu. Det är obehagligt. Framför allt vill jag nu att vi vuxna tänker på barn och unga, det är deras framtid det här handlar om, och hur vi förmår skapa lugn och trygghet med tanke på vad som nu händer i Ukraina.
Plocka fram kartan
Genom hur vuxna beter sig, hur de bemöter de unga, lyssnar och svarar på de ungas frågor kan de stödja de unga.
– När vi tänker på barn, i synnerhet i lågstadieåldern, kan det vara så konkret att man vid behov kan plocka fram en karta och tittar var Ukraina ligger. För barns uppfattningar om omvärlden kan innebära att många små barn tror och fantiserar att Ukraina ligger alldeles bakom knuten.
Kjerulf säger att barnen kan höra när de vuxna talar och fasar över att ett krig brutit ut så nära oss och då kan barnet tro att Ukraina ligger närmare än det gör.
– Det är vår dagliga trygghet som vi ska förmedla. Trygghet innebär att vi besparar barn från att hela tiden till exempel se eller höra nyhetssändningar. Vi dras till dramatiken, vi är oroliga och vi vill förstå. Men vi måste ta i beaktande att när barn följer med nyhetssändningar kan det för dem innebära en helt annan sak.
Ta hand om familjen
Efter attacken mot World Trade Center i New York 2001 visade undersökningar att barn trodde att det var ett nytt flygplan som flög in i en ny byggnad varje gång de såg bilderna.
– Det visar på hur ömtåliga barnen är, för de har inte tidsperspektivet och de förstår inte att det är samma händelse som upprepas.
Kjerulf hoppas också att vuxna för sin egen skull gör annat än följer med alla nyheter.
– Vi kan inte påverka det här skeendet, men vi kan påverka skeendet i vår familj och vårt förhållande till våra barn.
Enligt Kjerulf ska vuxna vara ärliga och tydliga när de svarar på barnens frågor.
– Vi måste vara tydliga med att säga att det pågår ett krig i Europa och vi gör bort oss om vi försöker skydda dem. Det går inte i dagens värld att skydda barn ens från de här förfärligheterna, de vet ändå om det. Små barn som inte ens nödvändigtvis följer med nyheterna på skärmarna känner intuitivt av oron.
Håll kvar rutinerna
Kjerulf säger att vuxna också ska tala med barnen om känslorna som situationen i Ukraina väcker.
– Håll fast vid rutinerna, låt bli att följa med nyhetssändningarna för mycket, gå ut och skapa distans till händelserna. Livet fortsätter.
Känns allt för jobbigt tycker Kjerulf att man ska ta en paus från nyheterna.
– Det är en fråga om hur man ska klara sig ur det här utan att det sätter djupa spår i vår mentala hälsa och vi eventuellt riskerar mental ohälsa. Börjar vi allt för mycket ägna oss åt det här nu påverkar det vår sömn, vår arbetsförmåga och stör lugnet och trygghetens som vi är skyldiga att förmedla till våra barn.
