"En begränsad specialoperation för att skydda Donetsk och Luhansk" – så presenteras kriget av ryska medier
Hur skildras Rysslands angrepp mot Ukraina i ryska medier? Den ryska hemmapubliken serveras ett annorlunda krig än vi i väst.
Statskontrollerade Pervyj kanal (första kanalen) är en av Rysslands största tv-kanaler och sänds i hela landet. Nyhetssändningarna klockan 11 och klockan 12 Moskva-tid handlade i dag på fredagen nästan i sin helhet om Ukrainakrisen.
Sändningarna tecknar en bild av en framgångsrik militäroperation för att skydda civilbefolkningen i "folkrepublikerna" Donetsk och Luhansk. Folkrepublikernas trupper fortsätter sin "motattack" mot ukrainskkontrollerade positioner.
Trupperna "stöds" av ryska armén. En talesperson för Rysslands försvarsministerium räknar upp ukrainska förluster: flygplatser och luftvärn som satts ur spel, flygplan, drönare och helikoptrar som har skjutits ner.
Beskyllningar mot ukrainska trupper
Bilder från Donetsk-republiken visar en sönderskjuten skola där två lärare ska ha dödats efter ukrainsk beskjutning "med tunga vapen som är förbjudna enligt Minsk-avtalet".
Sändningarna visar också tillfångatagna ukrainska soldater och gränsbevakare i Donetsk och Krim. De ser medtagna ut men sägs ha gett sig frivilligt och de "får återförenas med sina familjer" efter att de undertecknat dokument om att de lägger ner sina vapen.
Ett inslag handlar om den nordliga Krim-kanalen, som försåg Krim-halvön med färskvatten innan den blockerades av Ukraina 2014. Kanalen ska nu öppnas igen efter att ha återtagits av ryska trupper från Krim.
"Ingen fara för civila ukrainare"
Sändningarna följer det officiella ryska narrativet. Attackerna riktar sig enbart mot ukrainska militärmål och den ukrainska civilbefolkningen ska därför inte ha något att frukta.
Som "bevis" för detta visas "live-video" från webbkameror i Kiev, Charkiv och Zaporizjzja där livet sägs fortgå som vanligt. Omfattningen av Rysslands angrepp mot Ukraina förblir helt oklar och inget nämns om vare sig civila offer i Ukraina eller om ryska militära förluster.
De nya internationella sanktionerna mot Ryssland och följderna för ryska banker och deras kunder tas däremot upp och beskrivs i stort som i västliga medier.
Många i Ryssland är beroende av de stora tv-kanalerna för sitt dagliga nyhetsflöde. De viktigaste tv-kanalerna kontrolleras direkt eller indirekt av staten vilket återspeglas i likriktat innehåll även på andra stora tv-kanaler.
Även pressen återger Putins narrativ
Men också ryska tidningar rapporterar i huvudsak om kriget i enlighet med makthavarnas önskemål. Kvällstidningen Komsomolskaja Pravda publicerade exempelvis i morse en artikel med rubriken "Vad händer i Ukraina: Svar på 10 viktiga frågor".
De tio frågorna får svar som i hög grad bygger på president Putins och försvarsministeriets ståndpunkter.
Den första frågan är: "varför är detta en specialoperation och inte ett krig?".
Svaret handlar bland annat om att Putin har meddelat att Moskva inte tänker ockupera Ukraina, att "specialoperationen" har ett begränsat syfte som i första hand är att skydda civilbefolkningen i Donbass och att det dessutom inte är ett krig för att Ryssland "agerar inom ramen för rätten till självförsvar enligt FN:s stadgar" och för att "utvidgningen av NATO österut hotar vår säkerhet".
Något motstridigt används termen krig ändå senare i artikeln, då författaren konstaterar att ukrainska städer kommer att omringas och att "kriget tar slut snabbare" ju snabbare "gröna män", det vill säga ryska trupper, når Kiev, där avtal om en "ny världsordning" sannolikt kan undertecknas.
Dystra framtidsutsikter för Ukraina
Den sista frågan i artikeln gäller vad som kommer att hända med resten av Ukraina (utom Donetsk och Luhansk). Här konstaterar författaren igen att det inte kan bli tal om någon ockupation, men att Moskva inte heller kommer att låta den nuvarande "fientliga regimen" fortsätta.
Det konstateras torrt att Ryssland naturligtvis kommer att kontrollera politiska och sociala processer i Ukraina för en tid och att "ansvariga för blodbad" kommer att dömas i rättegångar som i Nürnberg efter andra världskriget. Skribenten utesluter inte heller att ryska militärbaser inrättas på ukrainskt territorium.