Hoppa till huvudinnehåll

Eurovision

The Rasmus vinnare i Tävlingen för ny musik UMK22 – ”Den här vinsten tillägnas alla våra fans som trott på oss i 30 år”

Från 2022
Uppdaterad 27.02.2022 01:09.
The Rasmus på en scen bland konfetti.
Bildtext The Rasmus var både publikens och den internationella juryns favorit.
Bild: Miikka Varila / Yle

The Rasmus har vunnit Tävlingen för ny musik UMK 2022 med låten Jezebel, och representerar Finland i Eurovision Song Contest i Turin i Italien den 12 maj.

Finalen i årets upplaga av Tävlingen för ny musik UMK avgjordes genom en kombination av internationella juryröster och publikröster. Publiken hade 75 % av makten, och de sju jurygrupperna 25 %.

Efter att jurygruppernas poäng hade delats ut ledde The Rasmus med 68 poäng. På andra plats placerade sig BESS med 56 poäng, och på tredje plats Cyan Kicks med 52 poäng.

Publiken ansåg att The Rasmus med råge var rätt vinnare, och efter att man slagit ihop juryrösterna med publikrösterna stod The Rasmus som segrare med 310 poäng.

Cyan Kicks kom andra med sammanlagt 221 poäng, och BESS trea med 204 poäng.

Slutresultatet i UMK22

1. The Rasmus - Jezebel (310 poäng)

2. Cyan Kicks - Hurricane (221 poäng)

3. BESS - Ram pam pam (204 poäng)

4. Olivera - Thank God I'm an Atheist (167 poäng)

5. Isaac Sene - Kuuma jäbä (127 poäng)

6. Younghearted - Sun numero (91 poäng)

7. Tommi Läntinen - Elämä kantaa mua (56 poäng)

Så här såg det ut då slutresultatet presenterades, och The Rasmus vann UMK22! - Spela upp på Arenan

”Tack Finland, nu behöver vi Europas hjälp”

Bandet utropades i ett tidigt skede som vinsttippade, något som The Rasmus själva kände att var stressande. Trummisen Ari Hakala konstaterade efter tävlingen att de sista sekunderna innan resultatet presenterades höll på att knäcka dem totalt, men att alla skulle ha varit värda vinsten.

– Att vara förhandsfavorit satt otroligt mycket press på oss, sist och slutligen så handlar det ju om en tävling. I något skede satt vi och konstaterade att vem som helst av oss finalister ju verkligen kan vinna, det är så hög nivå på låtarna i år.

Strax efter vinsten konstaterade bandet också att trots vinsten såklart ska firas, så fortsätter jobbet direkt på måndag morgon. Eftersom bandet annars är utspritt över så gott som hela världen, betyder det här också att bandet nu kommer få flytta till Finland för att träna.

– Det är ju först nu som det riktiga jobbet börjar. Tack Finland för förtroendet, nu behöver vi resten av Europas hjälp för att göra succé i Turin, konstaterar bandets frontfigur Lauri Ylönen.

Artikeln uppdaterad 27.2.2022 klockan 01.09 med kommentarer av bändet.

Mer om ämnet på Yle Arenan