Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maria Skogs föräldrar fortfarande fast i Ukraina: "Jag sa åt dem att ge sig av om de har möjlighet"

Uppdaterad 26.02.2022 15:29.
Mariia Skog med dottern Lova i famnen.
Bildtext Maria Skog har bott i Österbotten i sju år, men föräldrarna bor kvar i Ukraina.
Bild: Anna Ruda / Yle

Flyktingströmmarna från Ukraina ökar och i Korsholm oroar sig Maria Skog över sina föräldrar i Charkiv. De vet inte vad de ska göra, säger hon.

Maria Skog håller kontakt med sina föräldrar som bor i Charkiv i nordöstra Ukraina via meddelanden och videosamtal. Oron över föräldrarna är stor.

Under fredagskvällen sökte föräldrarna skydd i källaren då det hördes skjutningar i den del av staden där de bor.

– Sedan var det tyst och i natt var det tyst. I dag hjälpte de någon äldre bekant att hitta vatten och nu var de hemma igen, säger Skog en halv timme efter att hon talat med föräldrarna.

I den delen av Charkiv där föräldrarna bor har läget varit någorlunda lugnt, men på andra ställen är situationen en annan.

– Min väninna berättade att i en annan del av staden har flygplan fält bomber. Det var en väldigt overklig känsla när hon berättade det. På ena sidan av staden kan det vara lugnt och på den andra är läget ett helt annat.

– I går var det någon strid nära Charkiv och ukrainska trupper har försökt hindra ryska trupperna från att komma till staden. De har sett 50 stridsvagnar närma sig staden.

Föräldrarna har redan packat ihop allt och är beredda att lämna staden, men de väntar fortfarande på information från myndigheterna.

– Det är dåligt med information. De vet inte vad som händer och var det händer. De vet inte vad de ska göra. De flesta sitter hemma, konstaterar Skog.

– Jag sa åt dem att de ska ge sig i väg om de har möjlighet. Men de har bara 20 liter bränsle kvar i bilen och köerna till bensinstationerna är långa. Pappa säger också att det kan vara farligt att fara iväg, då man inte vet var man kan möta ryssar.

Människor sitter i en metrostation.
Bildtext Många Charkivbor har sökt skydd under jorden i metrostationer eller källare.
Bild: Sergey Kozlov / EPA

Korsholmsföretag försöker evakuera personal

Korsholmsföretaget Vilpe som har ett dotterbolag i Kiev försöker fortfarande evakuera sin personal från staden, men för tillfället ser det dåligt ut.

Vd:n Tuomas Saikkonen berättar att man redan i början av veckan började förbereda sig för att möjligen evakuera sin personal, men eftersom personalens familjemedlemmar inte hade all dokumentation i skick för att ge sig av från landet, är de fortfarande kvar i Kiev.

– Fysiskt mår de bra, men de har inte kunnat sova och psykiskt är det tufft, säger Saikkonen.

Striderna pågår för fullt i Kiev och enligt Saikkonen har en del av personalen hållit sig i källare i skydd för striderna.

– Två av våra anställda berättade att det i går lät som att striderna förflyttade sig från hus till hus i deras kvarter.

Totalt är det fråga om sju personer med familj som man hoppas få till trygghet. Så länge som striderna pågår kan de inte ge sig av, men Saikkonen hoppas att det öppnar sig en säker rutt ut ur landet och förhoppningsvis ända till Finland.