Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

På grund av det ryska angreppet mot Ukraina: Tyskland satsar omgående 100 miljarder euro på sitt försvar

Från 2022
Tysklands förbundskansler Olaf Scholtz.
Bildtext "Under de kommande åren kommer vår försvarsbudget att ligga på över två procent av bruttonationalprodukten", sa Tysklands förbundskansler Olaf Scholz på söndag.
Bild: Clemens Bilan / EPA

Tyskland genomgår som bäst en fullständig kurskorrigering i sin hållning till Vladimir Putins Ryssland. Samtidigt som man utreder vidare vapenhjälp till Ukraina, meddelade förbundskansler Olaf Scholz om enorma satsningar på försvaret.

Det tyska försvaret kommer under år 2022 att få 100 miljarder euro i särskild finansiering för att rusta upp med bland annat nytt materiel, konstaterade förbundskansler Olaf Scholz under söndagen.

Scholz talade i samband med en, på grund av det ryska angreppet på Ukraina, extra insatt förbundsdagssession.

– Under de kommande åren kommer vår försvarsbudget att ligga på över två procent av bruttonationalprodukten, fortsatte Scholz.

Det här gäller som det av försvarsalliansen Nato uppställda målet, som Tyskland fram till nu inte hade visat minsta intresse att försöka uppnå.

Enligt Scholz kommer man nu att gå in för flera av de militära upprustningsprojekt som hittills endast har diskuterats, bland annat att skaffa drönare från Israel.

Förbundskanslern tog också upp det amerikanska F-35 som ett möjligt nytt stridsflygplan för Tyskland.

Tyskland levererar vapen till Ukraina

Det som har hänt inom tysk politik under det här veckoslutet kan ses som något av en total kurskorrigering.

Det började med att man under lördagen tillät tredje länder att börja leverera vapen till Ukraina. Det här gällde bland annat de, också i Finland mycket omdiskuterade, estniska haubitsarna.

Kort därefter meddelade Tyskland att man själv levererar 500 luftvärnsrobotar och 1 000 pansarvärnsvapen till Ukraina, det här efter att man i veckor benhårt har hållit fast vid att inte bistå med vapen.

Den tidigare linjen hade väckt hård kritik bland europeiska allierade. Tysklands planer att enbart skicka militärhjälmar till Ukraina kallades under lördagen av Polens premiärminister Mateusz Morawiecki för ett skämt.

Tyskland ställer sig också bakom Swift-sanktionen

Under lördagskvällen blev det också klart att Tyskland ställer sig bakom den så kallade Swift-sanktionen och att man från och med söndagseftermiddagen spärrar det tyska luftrummet för ryska flygplan.

Den hittills förda tyska Rysslandspolitiken, som i första hand har byggt på handel och diplomati, har under de senaste dagarna förklarats död och begraven. Scholz talade under söndagen om en vändpunkt och att vi efter vad som har hänt i Ukraina lever i en ny tid.

– Det som efter Putins angrepp nu krävs för att säkra freden i Europa, det kommer att göras. Det kommer vi att göra, sa förbundskansler Olaf Scholz, vars ord på söndag flera gånger mottogs med stående ovationer.

I sitt tal tog Scholz också upp målet är att göra Tyskland mer oberoende av gas från Ryssland. För att uppnå det här kommer man nu i snabb takt att bygga två terminaler för flytande naturgas.