Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kalle Rovanperä var kungen av svenska VM-rallyt, men jublade inte: ”Det har varit ett hemskt veckoslut för det ukrainska folket”

Från 2022
Programmet är inte längre tillgängligt
Kalle Rovanperä höll nerverna i styr under sista specialsträckan. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland hade för första gången på fyra år två förare på prispallen i ett VM-rally då Kalle Rovanperä vann och Esapekka Lappi var trea i det VM-rallyt i Sverige. Rovanperä var samlad i segerns stund och sa att hans tankar var i Ukraina.

Den 21-åriga Kalle Rovanperä hade inga problem att förvalta den ledning han hade jobbat upp inför avslutningsdagen. Trots problem med hybridfunktionen i sin bil höll han enkelt undan för Thierry Neuville.

Han tog sin tredje VM-seger i karriären med 22 sekunder till godo på belgaren.

– Jag är mycket nöjd. Jag trodde inte att det skulle gå så här bra. Inte minst för att jag öppnade tävlingen som första bil på fredagen. Det var ett tufft rally. Ett stort tack till teamet som gjorde ett fantastiskt jobb. Bilen är så mycket bättre nu än tidigare så jag kunde skrida självsäkert till verket, säger Rovanperä.

Han valde emellertid att fira segern avsevärt mer dämpat än kutymen påbjuder

– Det har varit ett hemskt veckoslut för det ukrainska folket så jag ville inte jubla. Jag hoppas ukrainarna har styrka och håller hoppet uppe i dessa svåra tider.

Två finländare på pallen

Esapekka Lappi fullbordade den fina finländska dagen genom att knipa tredje platsen. Lappi tog därmed sin första pallplacering sedan 2019. Under förra säsongen deltog han inte i VM-serien.

– Andra platsen fanns inte inom räckhåll utan alltför stora risker. Tredje platsen var målet och jag fixade det, säger Lappi som tackade Toyota för att han fick en ny chans i stallet.

Det var första gången sedan 2018 som två finländare var samtidigt på pallen i ett VM-rally. I det svenska VM-rallyt nådde finländska förare senast en snarlik framgång 2012.

Kalle Rovanperä toppar VM-sammandraget med 14 poäng före Neuville.

Nästa VM-rally körs i Kroatien i mitten av april.

VM-rallyt i Sverige, slutresultat:

1. Kalle Rovanperä (Toyota)

2. Thierry Neuville (Hyundai) + 22,0

3. Esapekka Lappi (Toyota) + 30,6

4. Takamoto Katsuta (Toyota) + 2.19,4

5. Gus Greensmith (Ford) + 3.20,4

6. Oliver Solberg (Hyundai) + 5.39,4

7. Andreas Mikkelsen (Skoda) + 7.11,1 WRC2

8. Ole Christian Veiby (Volkswagen) + 7.34,3 WRC2

9. Jari Huttunen (Ford) + 8.14,2 WRC2

10. Georg Linnamäe (Volkswagen) + 8.24,8 WRC2

VM-serien efter 2/13 tävlingar:

1. Kalle Rovanperä FIN 46

2. Thierry Neuville BEL 32

3. Sebastian Loeb FRA 27

4. Gus Greensmith GBR 20

5. Sebastian Ogier FRA 19

6. Takamoto Katsuta JPN 18

7. Craig Breen IRL 16

8. Esapekka Lappi FIN 15

Diskussion om artikeln