Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Testa drinkklassikern mojito som te och servera till frukost eller kvällsmys

Lime skivor, mynta och ingefära i en glaskanna
Bildtext Mortla ingredienserna i en kanna.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Traditionellt smaksätter man den kubanska drinken mojito med mynta, lime och rom. Här serverar vi den uppfriskande klassikern som ett te.

Pepparrot och ingefära ger den varma drycken tryck och hetta i stället för rom.

Mojito-te

Ingredienser:

5 dl vatten

1 msk farinsocker

1 lime i skivor

10 färska myntablad

1/2 tumme riven ingefära

1/2 tsk vaniljpulver

lite riven pepparrot

Farinsocker, ingefära och vaniljpulver på en bricka i ett kök.
Bildtext Pepparrot ger sting åt ett alkoholfritt mojito-te.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Gör så här:

  1. Mortla alla ingredienser utom vattnet i en kanna.

  2. Koka upp vattnet och häll det över de mortlade ingredienserna. Rör om.

  3. Sila vid servering.

Denna varma dryck kan man ge ännu ett extra sting genom att blanda i några centiliter mörk rom.

Mojito-te passar utmärkt som dryck till den här frasiga marängtoasten med bacon och tomat.