Testa en variant på ceasarsallad – brysselkål och rostade kikärter gör den grön och skön
Caesarsallad är en klassiker som går att variera på många sätt. Originalet innehåller romansallat, olivolja, citronjuice, krutonger, parmesan och ägg, men ofta ser man också kyckling och bacon i caesarsalladen.
I varianten du hittar här ingår kikärter och strimlad brysselkål.
Kokboksförfattaren Tara Junker och journalisten Malin Öhman gästar Strömsököket för att laga mat och prata om sitt nya tv-program "Kan vi bara få njuta". De berättar hur de ser på mat, njutning och välmående.
"Kan vi bara få njuta" har premiär på Arenan den 12 april.
Testa Tara Junkers caesarsallad och den lite annorlunda blodapelsinpajen de gör i Strömsös kök.
Brysselkålscaesar med rostade kikärter och surdegskrutonger
Ingredienser:
300 g brysselkål
70 g babyspenat
200 g ljust surdegsbröd
1⁄2 dl olivolja
1⁄2 tsk flingsalt
1 burk (380 g) kikärter
2 msk japansk sojasås
2 msk inhemsk rapsolja
1 msk honung
2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
4 sardellfiléer
1⁄2 citron
4 msk kikärtsspad (aquafaba)
1 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
ca 1 1⁄2 dl inhemsk rypsolja
Gör så här:
Värm ugnen till 200°C.
Börja med krutongerna. Riv brödet i bitar. Bred ut brödbitarna på en plåt, ringla över oljan och saltet. Grädda i ugnen i ca 5-10 minuter eller tills krutongerna fått lite färg.
Häll av kikärtorna och spara spadet. Blanda alla ingredienser i en skål så att kryddorna fördelas jämnt. Bred ut kikärtorna på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i 15 minuter.
Förbered såsen. Skala och hacka vitlöken, pressa citronen. Mät upp alla ingredienser förutom oljan i en mixer. Du kan också använda dig av en stavmixer. Mixa först en gång så att allting blandas. Tillsätt oljan i en tunn stråle under mixning tills du får en tjock, majonnäsliknande dressing.
Skär stjälken av brysselkålen och strimla kålen fint med matberedarens mandolin eller med en vass kniv. Använder du en vanlig mandolin kan du hålla kvar stjälken som skaft.
Blanda brysselkål, spenat och dressing efter smak. Tillsätt de rostade kikärtorna och toppa med krutongerna.
Dressingen står sig upp till två veckor i kylskåp.