Baka en paj med blodapelsincurd och marängtäcke – ett lyckat möte mellan syrligt och sött
Vanligtvis smaksätts den här typen av paj med saft och zest av citron. Men allting går att vrida och vända på och ibland träffar man mitt i prick.
Den här typen av paj smaksätts oftast med citron och kallas då citronmarängpaj. Plussar du på med ett par blodapelsiner ger du den klassiska pajen ett lyft.
Den syrliga fyllningen kan också avnjutas på scones istället för den traditionella curden, och apelsinsaften kan bytas ut mot annan syrlig frukt eller bär för variation – allting går som sagt att vrida och vända på.
Pajen är en del av menyn som kokboksförfattaren Tara Junker och journalisten Malin Öhman bjuder på i Strömsököket.
Lättbakad paj med blodapelsincurd och marängtäcke
Ingredienser:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1⁄2 tsk kardemumma
1 1⁄2 msk vatten
3 små blodapelsiner eller 2 stora
1 ekologisk citron, zest och saft
2 dl socker
2 msk majsstärkelse
2 dl havremjölk
1 tsk vanilj
2 äggvitor
1 dl socker
Gör så här:
Värm ugnen till 175°C.
Börja med pajbotten. Blanda mjöl, socker och kardemumma i en medelstor skål.
Hyvla i det kalla smöret med en osthyvel. Nyp ihop blandningen och tillsätt vatten så att ingredienserna går ihop till en slät deg.
Tryck ut degen i en pajform (ungefär 24 cm i diameter). Se till att degen går upp till kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel. Låt degen vila i kylskåpet i 20 minuter.
Grädda sedan i 20 minuter.
Gör fyllningen. Pressa saften från blodapelsinerna. Riv zesten från citronen och pressa saften.
Blanda socker, majsstärkelse, vanilj och citronskal i en liten kastrull. Tillsätt citrussaft och havremjölk.
Värm på medelvärme under konstant omrörning i 5-10 minuter tills blandningen tjocknar. Häll fyllningen i pajskalet, låt svalna.
Vispa vitorna till ett skum. Tillsätt socker lite i taget och fortsätt vispa till ett fast skum. Bred ut marängen över pajen och bränn av med gasbrännare.
Vill du testa Tara Junkers caesarsallad, med brysselkål och kikärtor hittar du den här.