Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta protester i Ryssland medan majoriteten tiger

Från 2022
En kvinna med en skylt där det står нет войне (nej till krig) omringas av tre poliser på en demonstration i S:t Petersburg.
Bildtext En kvinna omges av poliser på en demonstration i S:t Petersburg i torsdags. "Nej till krig" lyder skylten.
Bild: Kommersant Photo Agency/Shutterstock/All Over Press

I Ryssland fortsätter folk att demonstrera mot kriget i Ukraina genom att gå ut på gator och torg. Många andra väljer att skriva under öppna brev. Men ännu har den tysta majoriteten inte tagit bladet från munnen.

Nya protester mot kriget arrangerades i går söndag i flera ryska städer. Det här var fjärde dagen i rad som aktiva medborgare drog ut på gatorna. Moskva och S:t Petersburg hade lockat till sig de största antalet deltagare.

Folk skanderade och krävde ett stopp på kriget. Polisen försökte tysta ropen med att spela rysk rock på hög volym.

Även den här gången var kravallpolis på plats. På given signal ryckte den in bland de fredliga demonstranterna och grep så många de hann.

Enligt frivilligorganisationen OVD-info grep polisen 2 500 personer runt om i landet igår.

Debatten går het

Den första stora chocken efter den ryska invasionen har lagt sig aningen i det ryska samhället. Nu pratar man om kriget öppet och ärligt överallt.

Men åsikterna är delade.

Det finns många som tror på den statliga propagandan om en specialinsats i östra Ukraina för att stoppa ett folkmord. Andra kräver ett slut på kriget och säger det också öppet både i privata samtal och på sociala medier.

Men hittills har landets tysta majoritet fortsatt att vara tyst.

Tre poliser i kravallmundering håller fast en demonstrant i S:t Petersburg 27.2.
Bildtext Kravallpolisen grep många demonstranter i S:t Petersburg i söndags.
Bild: Sergei Mikhailichenko/AFP/Lehtikuva

Öppna brev

De kritiska som inte vill gå ut på gatan och riskera att bli gripen använder sig av andra kanaler. På söndagen publicerade ryska forskare ett upprop mot kriget som hade undertecknats av över fyra tusen personer.

Redan tidigare har kulturarbetare, kändisar, journalister, lärare och läkare låtit publicera liknande upprop. Även 10 tusen anställda inom it-industrin gick ut i ett öppet brev med sin skam över kriget.

Oligarkerna sviker?

Makteliten kring Putin har hittills inte visat några tecken på kritik mot presidenten. Men vissa oligarker har redan uttryckt missnöje.

– Fred är mycket viktigt och förhandlingar måste inledas så snabbt som möjligt, skrev igår på sociala medier en av landets rikaste affärsmän, Oleg Deripaska.

Även en annan inflytelserik bankir, Michail Fridman har öppet vågat säga att han är emot kriget.

Sanktionerna oroar

För tillfället florerar det en mängd rykten i det ryska samhället. Djungeltelegrafen är populär, särskilt när misstron är stor gentemot statliga medier.

Dessutom har myndigheterna sett till att vissa sociala medier fungerar långsammare än vanligt.

Ett annat hett samtalsämne på söndagen var de sanktioner som EU har kommit överens om över helgen.

Många ryssar föväntar sig mycket dåliga ekonomiska nyheter de närmaste dagarna. I Petersburg var det redan igår söndag kö till de få av stadens bankomater där man kan lyfta euro.

Diskussion om artikeln