Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Efter två år av gymnasiestudier under pandemin: "Svårt för unga att hålla den mentala balansen i skick"

Från 2022
Uppdaterad 28.02.2022 12:54.
Hannes Ulfvens och Simon Nilsson i vårvinterväder med en tegelbyggnad i bakgrunden
Bildtext Hannes Ulfvens och Simon Nilsson går på Vasa Övningsskolas gymnasium. De siktar på att ta studenten i vår efter en gymnasietid som till stora delar präglats av coronapandemin.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Hannes Ulfvens och Simon Nilsson tar studentexamen senare i år. En stor del av gymnasietiden har präglats av pandemins konsekvenser.

Hannes Ulfvens och Simon Nilsson började studera vid Vasa Övningsskolas gymnasium hösten 2019. Då såg de fram emot en gymnasietid med allt som den tillhör. Sedan kom mars 2020 och coronapandemin förändrade vardagen.

Simon Nilsson säger att de länge trodde att det pandemin förde med sig inte skulle vara så länge.

- Men då vi började andra året insåg vi att vi inte hade samma möjligheter att umgås socialt längre, säger Nilsson.

Upplägget av fritidsaktiviteterna förändrades också under pandemin, något som Hannes Ulfvens anser drabbade barn och unga hårt, även om det ofta varit lindrigare restriktioner för fritids- och hobbyaktiviteter för barn och unga.

- Jag tror det är viktigare med hobbyverksamhet för barn och unga, speciellt när det gäller utvecklingsåren, säger han.

Jag skulle säga att hålla den mentala hälsan i balans varit problematiskt för många ungdomar, på grund av att hobbyverksamheterna, skolan och andra tryggheter man haft försvunnit.

Hannes Ulfvens

Hannes Ulfvens säger att det märktes att begränsningarna av hobbyverksamheterna tog hårt på många unga, speciellt dem vars hobby är en väldigt stor del av livet.

- Vissa i vår ålder tränar tillexempel fotboll fem gånger i veckan, så det blev en ofantlig ändring i vardagen, säger han.

Hannes Ulfvens, som går på Vasa Övningsskolas gymnasium.
Bildtext Hannes Ulfvens.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Vad skulle ni säga att den enskilt största utmaningen varit som ung under pandemin?

- Definitivt studierna. Man blev van med att prov inte ordnades på samma sätt och det blev inlämningsuppgifter istället. Jag har haft ganska svårt att komma tillbaka till hur det var förr nu när vi har någorlunda normala studier, säger Simon Nilsson.

- Jag skulle säga att hålla den mentala hälsan i balans varit problematiskt för många ungdomar, på grund av att hobbyverksamheterna, skolan och andra tryggheter man haft försvunnit. Man har bara varit ensam hemma och många unga är väldigt sociala. Det tror jag varit svårt för många, säger Hannes Ulfvens.

Militärtjänstgöringen hägrar

Både Simon och Hannes är nu kommande abiturienter och tar alltså studenten i år. Sedan är planen militärtjänstgöring för dem, något som väckt lite extra mycket tankar i och med kriget i Ukraina. Simon Nilsson säger att ämnet bland annat diskuterats under en av skolans filosofilektioner.

Jag känner folk som är från Ukraina och de har ju familj kvar där. Det är en hemsk situation och jag tror att militären blir ett större steg än vad det varit tidigare.

Simon Nilsson
Simon Nilsson, som går på Vasa Övningsskolas gymnasium, i vårvinterväder.
Bildtext Simon Nilsson.
Bild: Rasmus Karlsson / Yle

Hannes Ulfvens säger att det känns väldigt verkligt med militärtjänstgöring.

- Jag tror att pojkarna i vår ålder har tagit det till oss nu när det är på kommande, säger han.

Även om det lätt blir dystra tongångar är både Hannes och Simon tacksamma för att få bo i Finland i dag.

- Man måste ju minnas hur bra vi har det nu om man jämför med hur det var för till exempel hundra år sedan. Då var det få som tog studenten och väldigt få for till universitet. Vi måste ändå vara tacksamma för allt vi har i dag och vi glömmer kanske bort det ibland, säger Hannes Ulfvens.

Efter två år av gymnasiestudier under pandemin: "Svårt för unga att hålla den mentala balansen i skick"

6:15