Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländska butikskedjor plockar bort allt ryskt ur sortimentet: "Det som händer i Ukraina just nu är uppskakande och helt förkastligt"

Från 2022
Uppdaterad 28.02.2022 16:34.
Svartvit etikett på rysk vodka.
Bildtext Bland annat den ryska vodkan försvinner från Alkos sortiment. S-gruppen drar också bort ett femtiotal ryska produkter.
Bild: Lehtikuva

Bland annat S-gruppen, Kesko och Alko har beslutat att ta bort alla ryska produkter ur sortimentet i Finland.

"Det som händer i Ukraina just nu är uppskakande och helt förkastligt" säger chefen för S-gruppens dagligvaruhandel Sampo Päällysaho i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att kunderna har hoppats på olika sätt att påverka situationen.

"För oss är den här linjedragningen om sortimentet ett sådant sätt" säger Päällysaho.

Sammanlagt kring 50 produkter dras ur sortimentet, allt från livsmedel till sportutrustning och textilier.

S-gruppens butiker i Estland fattade samma beslut redan i fredags.

En person tittar på en inredningspryl i Prisma.

Hur kan du som privatperson hjälpa Ukraina? Så här bedömer experter

Hjälpen når bättre fram via hjälporganisationer.

Också Alko strök ryska produkter ur sortimentet

Alko meddelar att man fört diskussioner om de ryska produkterna med både importörer och kunder.

Från och med måndagen säljs inga ryska produkter i Alkos butiker. Redan nu på morgonen hade de ryska produkterna också försvvunnit från Alkos nätbutik.

"Situationen i Ukraina är exceptionell och uppskakande, och vi tar situationen på allvar" säger sortiment- och inköpschef Anu Koskinen.

Motonet inleder Rysslandsbojkott – Kesko slutar köpa ryskt

Den finländska butikskedjan Motonet inleder en bojkott av ryska produkter.

Motonet och Varaosamaailma, som båda ägs av familjeföretaget Broman Group, slutar sälja Teboils produkter. Teboil ägs av ryska Lukoil.

Också lågpriskedjan Tokmanni slutar köpa in Teboils olja och andra ryska varor. Tokmanni tänker sälja de Teboilprodukter som redan köpts in, men donerar vinsten till humanitär hjälp i Ukraina. Kedjan säger att de väljer att sälja produkterna eftersom det skulle belasta miljön att göra sig av med dem på annat sätt.

På Kesko tänker man likadant. Dagligvarujätten har beslutat att sluta köpa in ryska produkter och sluta sälja livsmedel till Ryssland.

- Vår tanke är att vi säljer slut de produkter som vi redan har i butikerna, för säljs de inte blir de bioavfall, säger chefen för dagligvaruhandeln inom Kesko Ari Akseli till STT.

Kesko uppger att man också hittills köpt in en minimal mängd produkter från Ryssland.

Branschorganisation vädjar: Sluta bojkotta Teboil

Branschorganisationen för bensinmacksbranschen, Suomen liikennepalvelukauppiaat, vädjar till alla som använder besinmackar att sluta bojkotta Teboil-mackarna.

Organisationen fördömer Rysslands agerande i ukraina, men säger att bojkotten mot Teboil träffar fel, trots att teboil är ett dotterbolag till ryska Lukoil.

Mackägarna är lokala finländska företagare som självständigt ansvarar för verksamheten på mackarna. De sysselsätter 800 personer runt om i Finland och bensinen de säljer köps huvudsakligen in från Finland och Västeuropa, enligt organisationen.

Bland annat fackförbundet JHL har valt att dra tillbaka de förmåner som deras medlemmar får på Teboils mackar.