Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland kräver att Ryssland och Belarus stängs av från all internationell ishockey: "Tänker inte spela matcher mot deras landslag"

Från 2022
Uppdaterad 28.02.2022 09:09.
Ryssarna deppar efter finalförlusten mot Finland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland och Belarus ska inte få spela internationella matcher och heller inte medverka i vårens VM. Det kravet kommer från Finlands ishockeyförbund.

Finlands ishockeyförbund skriver i ett pressmeddelande att man fördömer Rysslands invasion av Ukraina och man kräver att landet tillsammans med Belarus stängs av från all internationell ishockey.

Enligt förbundets ordförande Harri Nummela har man klargjort sin ståndpunkt för IIHF och dess president Luc Tardiff.

"Vi förde aktiva diskussioner under helgen och hade ett möte med Luc Tardiff. Vi har meddelat att Finlands ishockeyförbund kräver att Ryssland och Belarus utesluts från internationell ishockey. Vi tänker heller inte spela matcher mot deras landslag", säger Nummela.

Under helgen kom också det schweiziska förbundet med ett likadant krav.

Kravet gäller också för VM som spelas i Finland i vår. Finland ingår i samma VM-grupp som Belarus.

"Vi konstaterade att det inte är möjligt för Ryssland och Belarus att delta i VM i Tammerfors och Helsingfors i maj", säger Nummela.

Finlands förbund ska i dag diskutera med de svenska och tjeckiska förbunden hur det här påverkar vårens EHT-turneringar.

På söndagskvällen rapporterade ansedde Darren Dreger på TSN att IIHF ska ha ett möte i dag där man ska diskutera Rysslands deltagande i kommande turneringar.