Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Hur förbättrar det här stadsbilden?" – nya reklamskyltar vid infarten till Hangö duger inte för politikerna

Från 2022
Reklamskyltar bredvid Raseborgsvägen.
Bildtext Så här ser det ut längs Raseborgsvägen i Ekenäs.
Bild: Patric Ring / Yle

Det verkar svårt att lösa frågan om nya snyggare reklamskyltar vid infarten till Hangö. Det nyaste förslaget från ett Ekenäsföretag duger fortfarande inte för Hangöpolitikerna.

Frågan om reklamskyltarna har varit aktuell i flera år. Redan för fem år sedan planerade Hangö att byta ut skyltarna.

Dels upplevdes de som oenhetliga och fula och tekniska verket fick negativ respons för dem. Dels handlar det om resursbrist: personalen vid tekniska verket räcker inte längre till för att sköta uthyrningen av reklamplatserna.

Som lösning föreslogs att reklamskyltsplatserna vid Sandövägen hyrs ut till ett företag som fixar nya snyggare skyltar och sköter uthyrningen.

Ekenäsföretaget MR Media var villigt att ta på sig den uppgiften. Men år 2017 dög deras skyltförslag inte för stadsstyrelsen, som ville veta om till exempel elektroniska tavlor kunde funka bättre.

"Löser inte problemet"

Tekniska nämnden fick nyss ett nytt skyltförslag på sitt bord, men tyckte att inget har blivit bättre. Så frågan returnerades tillbaka till tjänstemännen för ny beredning.

MR Medias förslag den här gången var inte elektroniska tavlor. I stället föreslog företaget billigare och till synes ganska likadana skyltar som tidigare föreslagits.

Det här med motiveringen att priset måste hållas nere så att lokala företag har råd att hyra reklamplats på skyltarna.

En reklambanderoll fastsatt vid en gatulampa.
Bildtext En reklambanderoll kan se ut på det här sättet.
Bild: Mr Media

Skyltarna som nu föreslogs för Hangö är likadana som skyltföretaget har både i Karis och i Ekenäs.

"På vilket sätt förbättrar det här stadsbilden?", skriver Hangöpolitikern Bernt Förström (SDP) som svingar klubban i tekniska nämnden i Hangö.

"Personligen tycker jag inte riktigt att förslaget håller måttet och åtgärdar det man anser vara problemet med de nuvarande skyltarna", fortsätter Förström.

Nej också till lyktstolpsskyltar i centrum

Nämnden ville också veta vilken ekonomisk nytta staden skulle få av modellen som MR Media föreslår.

Tekniska nämnden godkände inte heller förslaget att MR Media skulle få hyra 40 reklamplatser för smala vertikala banderoller som fästs i lyktstolpar i Hangö centrum. Också de här likadana som företaget har i Ekenäs och Karis.

Hangönämnden ansåg att platserna borde specificeras mer noggrant. Alla politiker trodde inte att husägare vill få sin utsikt prydd med sådana banderoller och en del var också bekymrade över hur banderollerna kan låta i blåsiga Hangö.

Diskussion om artikeln