Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Marko Anttila klar för comeback i Ilves, HIFK och Kärpät roffar också åt sig Jokeritspelare – stjärnorna flyttar tillbaka efter KHL-exiten

Uppdaterad 28.02.2022 14:17.
Marko Anttila.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Efter en paus på elva år kommer Marko Anttila att dra på sig Ilves speltröja igen. "Mörkö" återvänder till klubben då Jokerit hoppat av KHL-slutspelet. Flera andra ligaklubbar har också plockat in spelare från Jokerit.

Förra veckan hoppade Jokerit av KHL-slutspelet och på måndagsmorgonen gick man ut med att man brutit kontraktet med 15 spelare.

Efter det beskedet dröjde det inte speciellt länge innan klubbarna i FM-ligan började publicera sina kontraktsnyheter.

Ilves hintade flera gånger om att något stort var på gång, och till slut kom bekräftelsen att Lejonstjärnan Marko Anttila återvänder till klubben.

"Mörkö" gjorde sina första ligamatcher för klubben som 20-åring och spelade i Ilves under sju säsonger fram till våren 2011. Det nya kontraktet gäller för resten av säsongen.

– Marko Anttilas återkomst är av stor betydelse för ligan samt för vårt lag och organisation. Markos prestationer som ishockeyspelare saknar motstycke och han respekteras enormt både som spelare och människa, säger Ilves sportchef Timo Koskela på klubbens webbplats.

Anttila kommer att ha nummer 12 på ryggen även i Ilves. Det gör att Matias Mäntykivi byter till nummer 67.

Junttila och Sklenicka till Kärpät, HIFK värvar trio

Kärpät plockar i sin tur in Julius Junttila och David Sklenicka. Junttila har representerat Kärpät flera säsonger tidigare och vunnit tre ligatitlar med klubben. I går blev det också klart att Lauri Märjämäki tar över som tränare för Kärpät.

Henri Ikonen är också klar för en återkomst i Lukko. 27-åringen har tecknat ett kontrakt som gäller till våren 2024.

Pelicans försöker också plocka hem Hannes Björninen. Klubben håller på att samla in tillräckligt med pengar för Björninen som avgjorde OS-finalen för en dryg vecka sedan.

HIFK meddelar att man tecknat kontrakt med trion Iiro Pakarinen, Teemu Turunen och Miikka Salomäki. Av dem kommer Pakarinen och Turunen från Jokerit.

Pakarinen spelade för HIFK i två säsonger innan han åkte över till Nordamerika sommaren 2014, Turunen var i sin tur en av kamraternas bästa spelare då han representerade klubben säsongen 2019/20.

Salomäki kommer i sin tur från svenska Örebro, där det blev 3+8 på 34 matcher.

Klara transfers:

Ilves: Markko Anttila

Kärpät: Julius Junttila, David Sklenicka

Lukko: Henri Ikonen

HIFK: Iiro Pakarinen, Teemu Turunen, Miikka Salomäki

Tappara: Veli-Matti Savinainen, Otto Leskinen

HPK: Niklas Friman

Artikeln uppdaterad med HIFK-värvningarna kl. 12.13. Artikeln uppdateras under dagens lopp i samband med eventuella ytterligare transfers.

Diskussion om artikeln