Locka fram nya smaker i morotssoppan med kaffe – den beska drycken är en klockren smakkompis till den orangea roten

Du läste rätt, kaffe och morot är lika med sant. Kaffets strävhet får kokt morot att smaka sommarkrispigt. Utan att soppan börjar smaka det minsta kaffe.
Kokt morot kan lätt bli lite kvalmig i smaken. Men med hjälp av apelsin, ingefära och kaffe får man både friskhet och hetta i rätten. En enkel vardagsrätt ska inte behöva vara tråkig.
- Både beska och syra hör till grundsmakerna som är bra att få in i en rätt. Därför passar kaffe bra som smaksättare i olika maträtter. Det är inte meningen att soppan ska smaka kaffe, kaffet lurar bara i kulisserna för att få smakerna att träda fram på nya sätt, säger Ella Grüssner Cromwell-Morgan.
Het morotssoppa
Ingredienser, 4-6 portioner:
3 morötter
10 cm purjolök
1 ekologisk paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2-3 msk olivolja
1 l vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 ekologisk apelsin (zest från 1/2 apelsin + 1 dl saft)
1 msk riven ingefära
2 dl röda linser
1 dl kokt kaffe
1 msk honung
2 tsk salt
svartpeppar
Till servering:
naturell yoghurt
färsk mynta
Gör så här:
1. Skala och slanta morötterna. Skär paprikan i grövre bitar och hacka lök, vitlök och purjolök.
2. Fräs lökhacket och grönsakerna i en stor tjockbottnad kastrull. Häll på buljong och låt det koka upp. Sjud med locket på ca 15 minuter tills morötterna mjuknat.
3. Skölj apelsinen och riv skalet från halva apelsinen och pressa ut ca 1 dl saft. Riv ingefäran.
4. Mixa soppan slät och tillsätt apelsinsaft och zest, ingefära och kaffe. Lägg i linserna och sjud ca 10 minuter till.
5. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.
Citruskaffe
Ingredienser:
1 dl mörkrostat och malt kaffe
6 dl kokande vatten
1 msk zest av lime, citron och apelsin
Gör så här:
1. Blanda kaffepulvret med zesten i en presskanna och rör om.
2. Häll över det kokande vattnet och låt sjuda ca 2 minuter.
3. Pressa sakta ner filtret och häll upp kaffet i små koppar.
4. Smaksätt med valfri mjölk och sötning om så önskas.