Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Locka fram nya smaker i morotssoppan med kaffe – den beska drycken är en klockren smakkompis till den orangea roten

Är du riktigt modig serverar du kaffe smaksatt med citrus till soppan. Kaffe är en oväntat bra måltidsdryck. - Spela upp på Arenan

Du läste rätt, kaffe och morot är lika med sant. Kaffets strävhet får kokt morot att smaka sommarkrispigt. Utan att soppan börjar smaka det minsta kaffe.

Kokt morot kan lätt bli lite kvalmig i smaken. Men med hjälp av apelsin, ingefära och kaffe får man både friskhet och hetta i rätten. En enkel vardagsrätt ska inte behöva vara tråkig.

Två glada kvinnor i ett kök
Bildtext Elin Skagersten-Ström och Ella Grüssner Cromwell-Morgan blandar kaffe i morotssoppan.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

- Både beska och syra hör till grundsmakerna som är bra att få in i en rätt. Därför passar kaffe bra som smaksättare i olika maträtter. Det är inte meningen att soppan ska smaka kaffe, kaffet lurar bara i kulisserna för att få smakerna att träda fram på nya sätt, säger Ella Grüssner Cromwell-Morgan.

Het morotssoppa

Ingredienser, 4-6 portioner:

3 morötter

10 cm purjolök

1 ekologisk paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2-3 msk olivolja

1 l vatten

1 1/2 grönsaksbuljongtärning

1 ekologisk apelsin (zest från 1/2 apelsin + 1 dl saft)

1 msk riven ingefära

2 dl röda linser

1 dl kokt kaffe

1 msk honung

2 tsk salt

svartpeppar

Till servering:

naturell yoghurt

färsk mynta

Gör så här:

1. Skala och slanta morötterna. Skär paprikan i grövre bitar och hacka lök, vitlök och purjolök.

2. Fräs lökhacket och grönsakerna i en stor tjockbottnad kastrull. Häll på buljong och låt det koka upp. Sjud med locket på ca 15 minuter tills morötterna mjuknat.

3. Skölj apelsinen och riv skalet från halva apelsinen och pressa ut ca 1 dl saft. Riv ingefäran.

4. Mixa soppan slät och tillsätt apelsinsaft och zest, ingefära och kaffe. Lägg i linserna och sjud ca 10 minuter till.

5. Smaka av med honung, salt och svartpeppar.

Portion med morotsoppa i en kaffekopp
Bildtext Servera i stora koppar och toppa med naturell yoghurt, färsk hackad mynta eller persilja.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Citruskaffe

Ingredienser:

1 dl mörkrostat och malt kaffe

6 dl kokande vatten

1 msk zest av lime, citron och apelsin

Gör så här:

1. Blanda kaffepulvret med zesten i en presskanna och rör om.

2. Häll över det kokande vattnet och låt sjuda ca 2 minuter.

3. Pressa sakta ner filtret och häll upp kaffet i små koppar.

4. Smaksätt med valfri mjölk och sötning om så önskas.

Kaffe i en pressopanna på ett bord
Bildtext Denna varma dryck kan man ge ett extra sting genom att blanda i några centiliter brandy, jaloviina, punch eller apelsinlikör.
Bild: Carina Ahlskog / Yle