Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Får Bolsjunov & Co tävla i världscupen i Norge? Ryska landslaget har landat i Oslo – norska Fis-chefen: "Vi ska inte ha ryssar på startlinjen"

Från 2022
Uppdaterad 28.02.2022 18:13.
Alexander Bolsjunov efter målgång i Lahtis 2022.
Bildtext Alexander Bolsjunov missade pallen i helgens världscup i Lahtis.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Norge vill inte se ryska åkare i världscupen – men då måste de gå emot det internationella skidförbundet Fis. I ett mejl skriver Fis att ryssarna har rätt att delta i klassikern i Holmenkollen.

Rysslands position i idrottsvärlden har varit en het potatis de senaste dagarna efter invasionen i Ukraina. I flera grenar har Ryssland stoppats på olika sätt – men i längdåkningen ger det internationella skidförbundet Fis grönt ljus för de ryska åkarna.

Norge hade bett om att det ryska landslaget inte ska få tävla i sprinten i Drammen eller i klassikern i Holmenkollen till helgen.

Det lyssnar inte Fis på, uppger NRK.

"Styrelsen i Fis har haft en klar åsikt när det gäller de ryska utövarna i Fis-tävlingar. För att säkerställa rättvisa och inkluderande tävlingar vid alla Fis-evenemang bör nationella förbund och lokala arrangörer inte utesluta idrottare på grund av kön, ras, nationalitet eller sexuell läggning", skriver Fis i ett mejl.

Några timmar senare gick Finland, Sverige och Norge ut med att de kräver bojkott av Ryssland och Belarus i Fis-grenarna.

Oklart om det blir konsekvenser

Norska Fis-chefen Vegard Ulvang tycker att Ryssland borde få kalla handen.

– Jag tycker inte att vi ska ha ryska åkare på startlinjen. Ukraina är medlem i Fis och de är under attack. Vi kan inte ha det så att de som blir beskjutna flyr från sina hem under ett krig, samtidigt som de som attackerar får tävla.

– När Fis inte fattar det här beslutet måste Norge, som äger arrangemanget, göra det. Fis kan ta arrangemangen från oss, men det är en risk som vi bör ta. Då kommer Fis också att tvingas agera.

Fis har inte svarat på frågor om det blir konsekvenser ifall det norska skidförbundet inte tillåter ryska åkare att tävla.

"Mentalt tungt"

Den gångna helgen tävlade ryssarna i världscupen i Lahtis. I dag landade landslaget med trefaldige olympiske mästaren Alexander Bolsjunov i spetsen i Oslo.

NRK försökte få till en intervju med Bolsjunov på flygplatsen, men han vandrade förbi utan att säga ett ord.

Hans tränare Jurij Viktorovitsj säger till NRK att situationen i Ukraina är förfärlig, men han tycker att Fis använder sunt förnuft då de inte stänger dörren för ryska skidlandslaget.

– Idrotten har alltid varit fredens ambassadör. I dagsläget har politiken kommit in i sporten och förstört det som byggts upp under många år. Det här är mentalt tungt för alla i vårt lag.

Förra veckan bestämde Fis att världscupfinalen i ryska Tjumen i mars flyttas.

Diskussion om artikeln