Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Karins svenska skola fick ny skolbyggnad efter fyra år i baracker – rektor: "Det här är nog den näst bästa dagen under min karriär"

Från 2022
S:t Karins skolhus
Bildtext Barackerna står kvar på gården men snart är de ett minne blott.
Bild: Ellen Ijäs / Yle

Efter fyra år i baracker fick lärarna vid S:t Karins svenska skola leda in sina elever till ett nytt skolhus. Fungerande lokaler för grundskolans lägre klasser prioriterades i planeringen av skolhuset.

Bygget påbörjades 2020 men planeringen med arkitekterna började redan 2019. Då fick skolan tycka till och ändringar gjordes enligt önskemålen. Enligt rektor Maria Engblom var lokalernas funktionalitet det viktigaste.

– Det ska fungera från den stunden man kommer in i byggnaden på morgonen till att man går hem från eftis då skoldagen är över, säger hon.

Skolhuset är utformat som en bumerang och det finns få rum som är utformade som rektanglar eller kvadrater. Även om huset är öppet finns det möjligheter att stänga dörrar för lugn och ro. Skolhuset är som ett stort pussel och långt från hur traditionella skolor ser ut.

I huset finns förutom S:t Karins svenska skola också den svenska förskolan och den finska skolan Hovirinnan koulu.

musiksal i st karins svenska skola
Bildtext Musiksalen väntar på de första lektionerna.
Bild: Ellen Ijäs / Yle

– Huset är planerat för 600 elever och vi har sammanlagt 560 elever här, det känns nog som att det är ganska fullt här redan. Men det ryms så mycket som det ryms och vi får se hur det fungerar i praktiken, säger rektor Maria Engblom.

Under de senaste åren har eleverna åkt buss till andra lokaler för slöjdlektioner och gymnastiken har ordnats utomhus. I det nya skolhuset har eleverna en stor gymnastiksal, lokaler för både teknisk slöjd och syslöjd samt en musiksal med scen. Musiksalen är ett av Engbloms favoritrum i huset.

– Det är svårt att välja vilket rum jag är mest nöjd med, det är nog matsalen, personalrummet eller musiksalen.

pojkar klättrar på stege
Bildtext I korridorerna finns ribbstolar för pausgymnastik.
Bild: Ellen Ijäs / Yle

I stället för skolbänkar har eleverna skåp med kodlås där de kan förvara sina böcker och läsplattor. Det finns även rikligt med förvaringsutrymme för ytterkläder. Skorna måste man lämna i tamburen innan man går in i skolhuset.

Inomhusluften ska vara bra i det nya huset

Under processens gång har tidtabeller och koordineringen av det sista arbetet varit de största problemen. Allt är inte helt klart ännu trots att undervisningen har dragit igång. Träslöjdssalen är inte färdig så eleverna får ha träslöjd i en annan skola ännu i en månad.

elever i klassrum
Bildtext Sjätte klassen började direkt med lästimme då de kom in i sitt nya klassrum.
Bild: Ellen Ijäs / Yle

Innan åren i barackerna drabbades det tidigare skolhuset av problem med inomhusluften. Enligt Engblom ska detta inte vara ett problem mera.

– Jag litar absolut på att vi har bra inomhusluft här. Det här huset är välbyggt, det finns flera luftkonditioneringsmaskiner som ska se till att luften rör sig rätt. Man har inte fuskat med något i bygget här.

Gemenskap och spontana möten i korridoren

Det bästa i att vara under samma tak är enligt Engblom att man kan stöta på varandra i korridoren och att en samvaro föds mellan eleverna på ett helt annat sätt än tidigare. Den bästa dagen under hennes karriär som rektor var då beslutet om skolans nybygge togs. Dagen då undervisningen började i skolan kommer som en stark tvåa.

– Det känns otroligt, det här har vi väntat på länge, säger Engblom.

rektor maria engblom
Bildtext Rektor Maria Engblom i skolans matsal.
Bild: Ellen Ijäs / Yle

Diskussion om artikeln