Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Isen under snötäcket oroar jordbrukare – höstsådden tar stryk och grödor kvävs

Från 2022
Åker på vårvinter. Det bruna som sticker upp ur snön är stubb av fjolårets kummin.
Bildtext Så här såg en av Staffan Eliassons åkrar ut en solig dag i slutet av februari. Det bruna som sticker upp ur snön är rester av fjolårets kumminskörd. Eliasson sådde mera kummin i höstas.
Bild: Privat / Staffan Eliasson

Den omväxlande vintern med snö och is, töväder och köldgrader, kan bli förödande för de växter som såddes på hösten. Risken för isbränna är stor, men grödorna kan räddas av en snabb vår.

Det har varit en speciell vinter, inte bara för dem som sköter landsvägar, gator och trottoarer, utan också för jordbrukare i och med att temperaturerna har växlat mellan plus och minus.

– En vinter som egentligen började jättebra i slutet av förra året. December var kall och utan snö. Marken frös och det blev en bra tjäle som är bra för alla växter. Så kom det snö och allt var ännu bra, säger jordbrukare Staffan Eliasson på Starast i Backgränd i Karis.

I mitten av januari tog vintern en mindre trevlig vändning för de jordbrukare som sått på hösten.

– Stora snöfall, plus och minus om vartannat som ledde till mycket is på många platser, fortsätter Eliasson.

När det är tjäle i marken kommer vattnet vid töväder inte åt att rinna bort och det bildas i stället is under snötäcket.

Is också på sluttande åkrar

– Just nu ser det inte riktigt toppen ut, säger Staffan Eliasson som odlar på cirka 130 hektar. Ungefär hälften av den arealen sådde han redan i höstas och det kan betyda att Eliasson måste så på nytt vissa områden där grödorna kvävs av isen.

Höstvete är sås på hösten, övervintrar och skördas följande sommar.
Bildtext Bild på höstvete, tagen i mitten av december 2020, det vill säga inte den gröda som just nu ligger under istäcke och snö.
Bild: Maria Wasström / Yle

Växtodlingsrådgivare Jan Grönholm vid Nylands svenska lantbrukssällskap har hört flera jordbrukare uttrycka samma oro.

– Det märkliga är att det finns is till och med i sluttningar, säger Jan Grönholm.

Så länge det är ordentligt med köldgrader står växten så att säga stilla. En tjäle på 40 centimeter är inget problem för en höstgröda, men det värsta är om våren kommer smygande, så att bladen börjar komma fram, men det är fortsättningsvis kallt, säger Grönholm.

– Då startar tillväxten och det skulle behövas syre ner till växtens rötter och det borde frigöras koldioxid.

Om inte det här sker, så dör växten.

– Det var ett lite liknande istäcke för drygt fem år sedan, men då kom våren på en gång, isen smalt bort och allt gick bra, minns Jan Grönholm.

Våren kan bli sen i år

Både jordbrukare med höstsådda åkrar och de som sår på våren hoppas förstås på en tidig och varm vår, men växtodlingsrådgivare Jan Grönholm tror dessvärre att våren blir sen i år.

– Vi har rekord mycket snö på många platser och enligt en amerikansk väderprognos kommer det att vara kallt ännu i april och kallare än normalt i mars.

I Backgränd i Karis är jordbrukare Staffan Eliasson alltså beredd att så på nytt vissa områden i vår.

– Inte är det roligt. Höstgrödor är bra bara de övervintrar. Förra sommaren var torr och het och höstgrödor klarar bättre av extremväder.

Eliasson odlar flera olika grödor i Karis, bland annat kummin som han sår på hösten.

Brist på utsäde för vårsådd

Förutom mera arbete och mera kostnader kan den här våren bjuda på ytterligare utmaningar, bland annat brist på utsäde.

– Spannmålspriserna har stigit när skörden var så pass dålig i fjol. De flesta bönder har nog sålt den skörd man fick i fjol så det kan vara svårt att hitta lämpliga vårutsäden.

Också de höjda bränslepriserna, gödselpriserna som flerdubblats samt oron i Ukraina inverkar.

– Så gärna skulle det få se grönt och fint ut på våren så man kunde vänta sig en bra skörd, säger Staffan Eliasson på Starast i Backgränd i Karis.

En åker med vita blommor som blir kummin.
Bildtext Blommande kumminfält i Ekenäs. Arkivbild från juni 2018.
Bild: Marica Hildén / Yle

Växtodlingsrådgivare Jan Grönholm, som bor i Ingå och också är jordbrukare, har diskuterat risken för isbränna nästan varje gång han pratar med andra jordbrukare. Bristen på utsäde oroar också.

– Läget är så osäkert och det som gör situationen extra problematisk är att det kom jättesmå skördar av utsäde i fjol. Det finns ganska små lager i packerierna, så vad ska man riktigt så sedan?

Grönholm har inte själv sått på hösten eftersom hans åkrar är mera utsatta för isbränna än de åkrar som är mer kuperade. Men den här våren verkar inga åkrar gå riktigt säkra.

Profilbild på växtodlingsrådgivare Jan Grönholm, Nylands svenska lantbrukssällskap.
Bildtext Jan Grönholm har cirka 35 år lång yrkeserfarenhet av att träffa och prata med jordbrukare om olika utmaningar inom växtodling. Dessutom är han också själv jordbrukare.
Bild: Nylands svenska lantbrukssällskap

– Inte ens åkrarna i Tenala och Bromarv som är idealiska för spannmål på grund av sina sluttande mojordar har klarat sig. Eftersom snön har smultit flera gånger, men inte snabbt kunnat rinna bort, så har istäcket tvärtom ökat.

Allt fler jordbrukare i Västnyland har börjat satsa på höstsådd eftersom det gått ganska bra på senare år.

– Det fördelar arbetsbördan och många gånger ger höstgrödorna bättre skördar än vårsåddar. Jag har inte klara siffror men det var ganska intressant när jag körde genom de västnyländska byarna i höstas. Allting var grönt så det har nog såtts mycket mera höstsäd än vanligt, säger växtodlingsrådgivare Jan Grönholm.