Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fifa tvärvänder ett dygn efter hårda kritiken – Ryssland stängs av från all fotboll, utesluts från VM i Qatar

Från 2022
Uppdaterad 28.02.2022 21:42.
Ryska spelare tackar publik.
Bildtext I höstas slutade Ryssland tvåa i sin VM-kvalgrupp och gick vidare till playoff. Nu har spelarnas dröm om VM gått upp i rök.
Bild: Sergei Bobylev/TASS/All Over Pre

Den internationella fotbollen agerar: Ryssland stängs av från alla turneringar tills vidare – ett beslut som gäller både klubblag och landslag.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa bekräftar världspressens nyhet – det hårt kritiserade beslutet att låta Rysslands landslag få fortsätta spela är struket.

I stället blir det en tvärvändning.

De ryska fotbollslandslagen stängs av på obestämd tid från all fotboll på grund av Rysslands invasion i Ukraina. Det var beskedet efter nya överläggningar under måndagen. Fifa kom fram till beslutet efter diskussioner med det europeiska fotbollsförbundet Uefa.

I det nya beslutet står det att avstängningen gäller tills situationen tillåter Ryssland att komma tillbaka, men några specifika krav finns inte.

Beslutet innefattar också alla klubblag. Det här betyder att Spartak Moskva kastas ur Europa League-slutspelet.

Senare under kvällen meddelade Ryssland att man kommer att överklaga beslutet om avstängning till idrottens skiljedomstol Cas.

Motståndarna vägrade

Det här innebär att Ryssland inte får spela playoff till herr-VM om mindre än en månad. Ryssland skulle ha mött Polen i semifinalen – och vinnaren i det mötet ställs mot Sverige eller Tjeckien i finalen.

Så sent som i söndags kväll meddelade Fifa att det ryska landslaget får ställa upp – utan nationalsång, flagga och sitt riktiga namn. Dessutom skulle laget spela på neutral mark.

Polen, Sverige och Tjeckien meddelade rätt omgående att de inte går med på detta upplägg och inte tänker spela mot Ryssland under några omständigheter. En rad andra fotbollsförbund i Europa har gått ut med samma uttalanden under det senaste dygnet.

"Fullständigt oacceptabelt", som Polens förbundsbas konstaterade efter söndagens Fifabeslut.

Enligt nuvarande uppgifter är Polen direktkvalificerat för playoff-finalen, men något officiellt beslut finns inte. Sverige och Tjeckien gör upp om den andra finalplatsen.

Avbryter samarbetet med Gazprom

Måndagens diskussioner mellan Fifa och Uefa leder också till att det ryska damlandslaget inte lär spela i sommarens fotbolls-EM. Ryssland skulle ha spelat mot Nederländerna, Sverige och Schweiz.

De ryska herrarnas medverkan i årets Nations League är också osäkert. Island, Albanien och Israel är lottade i samma grupp – och turneringen startar i början av juni.

Dessutom meddelar Uefa att förbundets långvariga samarbete med den ryska oljejätten Gazprom är avslutat. Uefa har haft oljebolaget som sponsor i tio år.

Enligt uppgifter har samarbetet varit värt runt 40 miljoner euro per säsong.

Finland tog också ställning

Finska bollförbundets ordförande Ari Lahti säger i en intervju med Yle att han var rejält besviken över söndagens uttalande från Fifa. Enligt Lahti har Finland pratat för stenhårda sanktioner mot Ryssland.

För finländsk del är U19-landslaget på flicksidan främst berört rent sportsligt. De ska spela EM-kval i april och i den turneringen skulle både Ryssland och Belarus delta.

På måndagskvällen meddelade också Bollförbundet att Finland inte kommer att spela mot varken Ryssland eller Belarus i någon åldersklass i fotboll eller futsal.

"Vi vädjar till Uefa och Fifa att Ryssland och Belarus ska uteslutas från den internationella tävlingsverksamheten. Idrottsvärlden bör i detta läge visa sin enhetlighet och göra sitt allt för att få stopp på Rysslands krigsaktioner", skriver Bollförbundet på sin hemsida.

Diskussion om artikeln