Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snellman hämtar anställdas närmaste familjer från Ukraina: "Det känns självklart att försöka hjälpa"

Från 2022
Människor står vid den polska-ukrainska gränsen, både barn och vuxna.
Bildtext Ukrainare som väntar på att ta sig över gränsen till Polen. Roland Snellman säger att läget i Ukraina gör det svårt att ta sig ur landet.
Bild: Lehtikuva / AFP

Just nu väntar ett par, tre bussar någonstans vid den polska gränsen mot Ukraina. De ska föra hem ukrainska arbetares fruar och barn till Finland, bara familjerna lyckas ta sig över gränsen.

Köttförädlingsföretaget Snellman i Jakobstad har tillsammans med bemanningsföretag skickat bussar till den polska gränsen mot Ukraina. Målet är att hämta anställdas fruar och barn till Vasa och Jakobstad.

När Rysslands anfall mot Ukraina var ett faktum samlade Snellman sina ukrainska anställda för att visa sin medkänsla och fråga hur de kan hjälpa dem.

– Vi sa att vi gärna vill hjälpa och frågade om de har familjer i Ukraina, och om de ville få hit sina nära. Det ville de naturligtvis, säger vd Roland Snellman.

På plats fanns också chefer från bemanningsföretaget och de kunde berätta att de planerade att skicka bussar till Polen för att hämta de anhöriga.

– Vi tänkte inte desto mera. När du står och ser de här personerna i ögonen och tänker dig in i deras situation, då känns det alldeles självklart att hjälpa, säger Roland Snellman.

Vd Roland Snellman.
Bildtext Roland Snellman säger att det känns självklart att hjälpa de anställda och hjälpviljan är stor i Österbotten.
Bild: Pressbild.

Stor vilja att hjälpa

Paula Erkkilä som är vd på Österbottens handelskammare säger att många företag hörsammat den ukrainska ambassadens vädjan om hjälp.

Många företag har tagit kontakt och velat hjälpa till.

– Många har velat hjälpa med förnödenheter, pengabidrag och transporter, säger Erkkilä.

Nykarlebyföretaget Prevex samlar för närvarande ihop material för en hjälptransport och företaget kommer att sköta om transporten.

HR-chef Kenneth Holmgård säger att företaget har en egen enhet i Polen, vilket gör transporten lättare att organisera.

Svårt att ta sig ut ur Ukraina

Just nu befinner sig bussarna som ska hämta hem Snellmananställdas familjer någonstans i Polen i gränstrakten till Ukraina. Exakt var vill man inte berätta.

– De företag vi samarbetar med säger att det är bäst om så få som möjligt vet var de befinner sig. Många vill bort från Ukraina och risken är att hela operationen går om intet om många vet om var bussarna rör sig.

Roland Snellman säger att de anställda har kunnat hålla kontakt med sina familjer. Ett par, tre familjer har redan kunnat ta sig över gränsen.

Sen finns det också familjer som inte ännu kunnat ta sig ut från Ukraina. Den svåra situationen och utegångsförbud begränsar deras rörlighet.

– De har svårt att ta sig ut ur landet, så vi vet inte ännu hur den här operationen lyckas. Men i går fick jag bilder på några familjer som tagit sig till Polen, säger Snellman.

Hoppas kunna hämta 40 till 60 personer

Roland Snellman säger att han blivit alldeles överväldigad över hur många som hört av sig och velat hjälpa. Människor erbjuder sig att hjälpa till med boende, kläder och mat.

– Man blir ödmjukt tacksam över att så många vill hjälpa. Och vi ska informera mera så fort som möjligt, säger Snellman.

Totalt handlar det om ungefär 20 anställda och målet är att hämta deras allra närmaste familj.

– Det handlar om fruar och barn, inga far- eller morföräldrar, och vi väntar oss mellan 40 och 60 personer. I bästa fall anländer den första bussen den här veckan, men det kan dröja, säger Roland Snellman.