Ryssland krävde att Netflix ska sända propaganda – "Inga sådana planer", svarar strömningsjätten
Den amerikanska strömningsjätten Netflix vägrar sända rysk propaganda. Ryssland hade krävt att tv-kanaler visas via tjänsten från och med tisdagen.
Bland annat CNN och Vulture rapporterar att Ryssland hade krävt att 20 ryska tv-kanalers utbud ska finnas tillgängligt via Netflix från och med tisdagen.
Bland dem finns Channel One som enligt Politico har nära kopplingar till den ryska regimen.
"Med tanke på det nuvarande läget har vi inga som helst planer på att lägga till de här kanalerna i vårt utbud", säger Netflix i ett uttalande.
Oklart hur Netflix tänker undvika de ryska kraven
Enligt Vulture lades Netflix under den ryska myndigheten Roskomnadzor som övervakar medierna i landet i december. Det i sin tur ledde till att tjänsten ålades att också ha de ryska kanalerna i sitt utbud.
Ryssland kräver nämligen att alla medieplattformar med över 100 000 prenumeranter också ska ha de ryska nyhets- och underhållningskanalerna i sitt utbud.
Netflix gav sig in på den ryska marknaden först för ett år sedan, enligt Vulture. Enligt bedömningar har Netflix under en miljon prenumeranter i Ryssland.
Strömningsbolaget har inte uppgett hur man tänker undvika att verkställa de ryska kraven, rapporterar CNN.
Disney, Warner och Sony stoppar premiärer i Ryssland
Också andra stora mediebolag har reagerat på händelserna i Ukraina.
Disney meddelade på måndagen att man stoppar sina filmer från att visas i ryska biosalonger
– i skenet av den oprovocerade attacken mot Ukraina och den tragiska humanitära krisen stopar vi utgivningen av våra filmer i Ryssland, säger Disney.
Beslutet gäller bland annat den kommande Pixarfilmen Turning Red, enligt bolaget.
Också Sony Pictures och Warner Bros har precis som Disney meddelat att de stoppar sina filmer från att visas på bio i Ryssland, rapporterar The Guardian.
Ett par timmar efter att Disney kom med sitt beslut meddelade Warner Bros att filmstudions färska Batman-film inte kommer att visas i Ryssland. Filmen skulle ha premiär på fredag.
Enligt CNN är Ryssland inte ett så viktigt marknadsområde för filmindustrin, som till exempel Kina och USA.
Filmjättarna följer samma linje som andra amerikanska mediejättar. Facebook (Meta), Twitter och Microsoft har också skridit till åtgärder för att hindra nyhetskällor kopplade till den ryska ledningen från att sprida sitt innehåll.