Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland besegrade regerande europamästaren igen – Dettmann: "Vi skrev finländsk baskethistoria"

Uppdaterad 01.03.2022 08:14.
Finlands basketherrar jublar efter seger över Slovenien.
Bildtext Jublet visste inga gränser på den finländska bänken efter att segern var kirrad.
Bild: Lehtikuva

Den finländska drömmen om VM-slutspelet i basket lever i allra högsta grad efter en ny bragdseger. Finland tog täten i sin kvalgrupp efter en sensationell 83–79-seger över Slovenien på bortaplan.

Segern var Finlands tredje på fyra matcher i det pågående VM-kvalet och andra i rad över regerande europamästaren Slovenien. Finland fick Slovenien på fall också i Esbo i fredags.

Finlands förbundskapten Henrik Dettmann var naturligtvis nöjd över bortasegern, men höll en sansad ton efter segern i Koper.

– Vi är lyckliga över att vi får spela basket med tanke på att det ukrainska måste kämpa för sitt land och sin självständighet, säger Dettmann.

Finland ledde matchen med hela 21 poäng vid halvtid och inför den fjärde och sista perioden med 15 poäng. Slovenien presterade en formidabel slutspurt men Finland höll undan.

– Jag är oerhört stolt över mina spelare. Två segrar i svit över den regerande europamästaren. Vi skrev finländsk baskethistoria, poängterar Dettmann.

Mikael Jantunen var Finlands främsta spelare i anfallsväg med sjutton poäng. Den offensiva bredden var imponerande – hela fyra finländare noterades för mer än tio poäng. Sasu Salin och Ilari Seppälä stod för tretton poäng var, medan Elias Valtonen gjorde elva och Shawn Huff tio poäng.

Mikael Jantunen gör två poäng med en layup.
Bildtext Mikael Jantunen var på hugget mot Slovenien.
Bild: Lehtikuva

Finland saknade nyckelspelare

Slovenien är ett av kraftverken i internationell basket. Man vann inte bara EM-guld 2017 utan placerade sig också på fjärde plats i OS i Tokyo 2021.

Att Finland vann över Slovenien två gånger inom loppet av fyra dagar är en bragd. Inte minst med tanke på att Finland saknade spelfördelarna Petteri Koponen och Edon Maxhuni. Båda två drabbades av corona dagen innan hemmamatchen mot slovenerna i fredags.

– Harmonin är vår styrka. Vi spelar tillsammans och för varandra. Alla är medvetna om hur vi ska spela, oberoende av vilka av oss som är på plan, säger poängkungen Jantunen och fortsätter:

– Vi bevisade att vi kan mäta oss mot vilket lag som helst. Vi förändrade inte vårt taktiska upplägg vid något skede, utan vi litade på oss själva och jobbade stenhårt.

De tre bästa lagen i varje grupp avancerar till följande skede av VM-kvalet. Finland avslutar detta kvalskede med matcher mot Sverige och Kroatien i månadsskiftet juni-juli.

VM-kvalgrupp C
LagSegerFörlustPoäng
FIN317
SLO226
SWE226
CRO135

Så fungerar VM-kvalet

  • De tre bästa lagen i gruppen går vidare till nästa kvalrunda.

  • Där slås de tre lagen ihop med de tre bästa lagen från VM-kvalgrupp D (Israel, Tyskland, Polen och Estland).

  • Lagen tar med sig resultaten från det pågående kvalet till nästa kvalrunda.

  • De tre bäst placerade lagen i den nya sexlagsgruppen går till VM 2023 som arrangeras i Indonesien, Japan och Filippinerna.

Diskussion om artikeln